Prethodni članak
Sljedeći članak

Hercigonja: 'Stvaramo bolje uvjete života za naše mještane'

Općina Tuhelj godišnje izdvaja 543.000 kuna za odgoj i obrazovanje


Općina Tuhelj raspisala je natječaj za dodjelu novčanih pomoći učenicima i studentima u školskoj odnosno akademskoj godini 2020./21. Natječaj je otvoren do 31. listopada, a popunjene zahtjeve i propisanu dokumentaciju potrebno je dostaviti u Jedinstveni upravni odjel Općine Tuhelj.

Uvjeti natječaja

Natjecati se mogu učenici srednjih škola s prebivalištem na području Općine Tuhelj koji borave u mjestu školovanja ili se školuju za deficitarna zanimanja, a u prethodnoj školskoj godini su ostvarili prosjek veći od 3,0. Također, pravo podnošenja zahtjeva imaju redovni i izvanredni studenti s prebivalištem na području Općine Tuhelj koji po prvi puta upisuju tekući semestar, nisu zaposleni te ne ostvaruju po drugoj osnovi novčanu pomoć ili stipendiju. Studenti mogu ostvariti i pravo na dodatni iznos novčane pomoći temeljen na socijalnom kriteriju, ostvarenom uspjehu u školovanju i školovanju za deficitarna zanimanja. Natječaj je objavljen na oglasnim pločama na području općine i na web stranici Općine Tuhelj, a potrebni obrasci i detalji mogu se preuzeti s web stranice Općine Tuhelj ili u prostorijama Općine. Natječaj je raspisan je na temelju Pravilnika o kriterijima i postupku za dodjelu pomoći učenicima srednjih škola i studentima iz 2017. godine, koji je donesen u suradnji s tuheljskim učenicima i studentima. Tako je nakon održane tribine sa tridesetak učenika i studenata formirana radna skupina za izradu pravilnika koju su činili predstavnici Općinskog vijeća, učenika i studenata te Savjeta mladih Općine Tuhelj i koja je prijedlog pravilnika poslala na usvajanje Općinskom vijeću.

Ostale poticajne mjere u obrazovanju

Osim dodjela novčanih pomoći za što se godišnje utroši cca 80.000 kn, Općina Tuhelj sufinancira prijevoz za 60 učenika srednjih škola u iznosu od 85.000 kn. - Općina Tuhelj bila je jedna od prvih koje su krenule sa financiranjem kupnje udžbenika za osnovnoškolce, a nakon odluke Vlade o financiranju kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, Općina je zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom preuzela sufinanciranje kupnje radnih bilježnica za što izdvajamo godišnje cca 28.000,00 kn. Također, tijekom rujna smo imali raspisan natječaj za sufinanciranje kupnje udžbenika za učenike srednjih škola za što ćemo izdvojiti dodatnih 15.600 kn - dodaje načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja. Na prijedlog osnovne škole i uz razmatranje Socijalnog vijeća, za učenike osnovne škole čiji roditelji nisu u mogućnosti financirati školsku kuhinju, Općina Tuhelj financira ukupan iznos troškova. Svake godine povodom Dana Općine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađuje se novčanom nagradom i priznanjem najbolji učenik/ica u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju te najbolji student/ica. - Ukupna izdvajanja za školovanje mladih Tuhljanki i Tuhljana iznose 210.000 kn godišnje, a uz to Općina Tuhelj u sklopu projekta „Tuhelj za mlade“ unatrag tri godine investirala je u kupnju suvremenih pomagala Osnovnoj školi Lijepa naša, odnosno u opremu za videokonferenciju i dvije interaktivne ploče, u ukupnom iznosu od 33.500 kn. Dodamo li tome godišnja izdvajanja za predškolski odgoj (sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima i financiranje programa predškole) Općina Tuhelj godišnje ulaže oko 543.000 kn za odgoj i obrazovanje. Na taj način stvaramo bolje uvjete života za naše mještane, pomažemo roditeljima financijski u školovanju njihove djece, no najvažnije, jest nastojanje da doprinesemo u odrastanju i formiranju mlade obrazovane osobe koja će moći živjeti od svog rada, nakon završetka svog školovanja ostati u Tuhlju i sudjelovati u društvenom napretku svog mjesta - zaključuje načelnik Hercigonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook