Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ napao župana Kolara zbog projekta Stubaki: 'Sumnjamo da prikriva kriminalne radnje'

"Prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno privatnom partnerstvu župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije", kažu HDZ-ovci

Na današnjoj konferenciji za novinare vodstvo Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije ponovilo je svoje nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine da se, novim Dodatkom Ugovora između Krapinsko-zagorske županije i Sunce koncerna Jake Andabaka, ponovo produži rok u kojem taj poznati hrvatski turistički poduzetnik realizira dugo najavljivani projekt 'Stubaki'.

Naime, Krapinsko – zagorska županija i Jako Andabak prije 9 godina potpisali su Ugovor i osnovali zajedničku tvrtku, Stubaki d.d., s ciljem da se na zemljištu površine sedamdesetak tisuća četvornih metara, koje je u vlasništvu Županije, izgradi veliki turistički, hotelski, wellness i kupališni kompleks, koji je trebao biti vrijedan oko 100 milijuna eura. U zajedničku tvrtku Andabak je unio 45.8 milijuna kuna vlastitog kapitala, a Županija je unijela zemljište, čija je vrijednost tada procijenjena na 11 milijuna kuna, za što je dobila 9 posto udjela u tvrtci. No, godine su prolazile, uredila se infrastruktura, dio prilazne ceste, no radovi na izgradnji samog kompleksa nisu počeli.

U rujnu ove godine Andabak je tražio da se napravi Dodatak Ugovoru te da mu se rok za izgradnju ponovo produži. Županija je na to pristala, dala mu je 2 i pol godine da započne radove i još 2 i pol godine da ih završi, no županijska oproba na čelu s HDZ-om zbog toga je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine žestoko negodovala, a na današnjoj konferenciji za novine još žešće su zbog cijele priče napali županijsku vlast i župana Željka Kolara.

- Prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno privatnom partnerstvu župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije, slično kao i sa slučajem izgradnje Doma za starije i nemoćne u prostorima bivše bolnice u Zaboku. Činjenica da privatni investitor devet godina nije zapiknuo lopatu na gradilištu gdje su trebali izniknuti novi bazeni, sadržaji zdravstvenog turizma, te dva nova hotela sa 4* i jedan grand hotel sa 5* debakl je politike koju vodi županijski SDP i župan Kolar, kao i njegovi prethodnici gđa. Sonja Borovčak i g. Siniša Hajdaš Dončić obzirom da su isti umjesto aktivnih partnera u naravi bili samo pasivni promatrači u priči oko projekta Stubaki – rekao je predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj Skupštini, Mirko Krznar.

Njegov stranački kolega i županijski vijećnik Daniel Vnuk iznio je i određene sumnje za koje smatra da bi trebale provjeriti i neke nadležne institucije.

- Opravdano izričemo svoje argumente da su župan Kolar i privatni investitor “prevezli Zagorce žedne prek topličke vode“, te da projekt Stubaki ne služi ničem drugom nego u špekulativne svrhe privatnog investitora i povezane mu interesne skupine koju predstavljaju g. Kolar i županijski SDP. Da je tomu tako potvrđuje i činjenica da privatni investitor nikada ni iz blizanije imao “greenfield“ investiciju u turizmu vrijednosti 100 milijuna eura, te da je isti od 45.8 milijuna kuna kapitala koje je temeljem ugovora unio u društvo Stubaki d.d. sebi kroz pozajmice i ostala financijska potraživanja povratio 38.9 milijuna kuna čemu u prilog govore revizorska izvješća društva Stubaki d.d. Zagorje i Zagorci nažalost žrtve su promašene SDP-ove županijske politike i klijantelizma, a aktualna županijska vlast predvođena županom Kolarom svjesno obmanjuje javnost i maže oči našim Zagorcima. Jednako tako izričemo sumnju da župan Kolar uz pomoć članova NO Stubaki d.d. gđe. Sonje Borovčak i g. Tomislava Haramusteka, te Martine Kovačić kao članice uprave prikriva kriminalne radnje projekta Stubaki, obzirom da je 68.645 m2 vrijedno turističko zemljište koje je županija kao vlasništvo svih Zagorki i Zagorcov unijela u društvo od strane privatnog investitora 2014. godine opterećeno hipotekama Partner banke d.d. u ukupnom iznosu od 1.8 milijuna eura, a koje služe kao pokriće po izdanim mjeničnim jamstvima do 2031. Godine, ne zna se izdanima prema kome niti u koju svrhu. O tome ni riječi u dostavljenim materijalima prilikom izglasavanja drugog aneksa ugovora s privatnim investitorom – rekao je Vnuk.

Svoje nezadovoljstvo iznio je i potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Ranogajec. - Evidentno je da župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini predvođena SDP-om slijepo štite privatnog investitora obzirom da su isti bez argumentacije, bez uvjeta i čvrstih jamstava odobrili prenamjenu projekta koji sada obvezuje investitora na izgradnju svega sedam bazena i jednog hotela sa 300 ležajeva, te ujedno smanjili ugovornu kaznu investitoru sa dosadašnjih 11 milijuna kuna na svega 1.5 milijuna kuna u slučaju neispunjenja ugovorne obveze. Pitam se zašto g. Andabak niti predstavnici društva nisu našli obraza pojaviti se na sjednici županijske skupštine i argumentirano objasniti Zagorcima zašto devet godina nisu krenuli s radovima, te pojasniti planove za dalje. Pitamo se tko će prije svega platiti odštetu stanovnicima Stubičkih Toplica, te Stubičkoga kraja radi pasivnosti županijskih politika i svjesnog kočenja turističkog razvoja nekoć najpoznatijih toplica u Hrvatskoj. Uvjeren sam da izneseni argumenti primarno mogu poslužiti prozivanju aktualne županijske vlasti predvođene županom Kolarom i županijskim SDP-om na odgovornost, ali i kao dobar materijal za pokretanje istražnih procesa protiv istih – rekao je Ranogajec.

Odgovore i komentar župana Kolara te vodećih ljudi Sunce koncerna na HDZ-ove optužbe do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti, no u svakom slučaju za očekivati je da će i oni reagirati i iznijeti svoje argumente.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Radovi večeras, 14./15. listopada: -od 23:00 do 05:30 sati ujutro za sav promet bit će zatvoren tunel Pećine (DC404); -od 23:00 do 05:00 sati ujutro kroz tunel Učku vozit će se uz privremenu regulaciju prometa. Dana 15. listopada od 2...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program