Prethodni članak
Sljedeći članak

HAJDAŠ DONČIĆ I VEŠLIGAJ: 'Izradit ćemo pravedniji prijedlog koji će ispraviti lošu odluku Vlade'

Čudno je da nijedna općina i grad gdje SDP ima čelnika nije u obuhvatu novog zakona o brdsko – planinskim područjima, koji ima vrlo nejasne kriterije. Kriteriji su, na žalost, ponovno politički, rečeno je na današnjoj pressici


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj na današnjoj su konferenciji za medije u Zaboku istaknuli nepravednost nacrta Odluke Vlade RH o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave koje stječu status brdsko - planinskog područja, prema kojoj mnogobrojna naselja u našoj županiji neće steći taj status.

- Čudno je da nijedna općina i grad gdje SDP ima čelnika nije u obuhvatu novog zakona, koji ima vrlo nejasne kriterije. Kriteriji su, na žalost, ponovno politički. Dosta je čudno da JLS gdje su čelnici iz vladajuće većine, a ovdje mislim na HDZ i stranku Milana Bandića, su po tim kriterijima ušli u status, a neki drugi gdje je čak isto HDZ ima čelnu osobu nisu. To samo govori o jednom nejasnom konceptu dodjele statusa nekim općinama i gradovima. Kolega Marko Vešligaj ispred SDP – a bio je najglasniji u borbi za pravednost, a pošto je ovaj tjedan i buna u Donjoj Stubici, mi bez pravice nećemo i ne znamo i zato jasno dižemo glas – rekao je potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Dva osnovna problema koja se odnose na zakon su problem obuhvata na razini JLS, a dugi izuzetno nejasni kriteriji, istaknuo je Marko Vešligaj. – Mi u SDP – u smatramo da bi cijela Krapinsko – zagorska županija trebala imati status brdsko – planinskog područja, a u nekoliko javnih istupa to je tvrdila i naša politička konkurencija i stvarno mi je žao kad vidim da se pojedini vladajući političari busaju u prsa s time da trebamo biti brdsko – planinski prostor, a kada treba podržati amandmane i inicijative, onda jedno veliko ništa. Nema nikakvih najava rušenja proračuna nego samo jedno veliko hvalisanje EU projektima koje su zapravo pripremile lokalne jedinice, a prezentiraju se kao velika ulaganja Vlade u zagorje. Takvo ponašanje ne iznenađuje obzirom da su i na nedavnoj stranačkoj press konferenciji pokazali su to hvaleći se povlaštenim informacijama i odlukama koje su iz nadležnosti odlučivanja pojedinih ministarstava, prije nego su ih službeno donijeli – naglasio je Vešligaj.

Dodao je da je SDP upozoravao, apelirao, nudio amandmane i alternative postojećem zakonu, koje ne bi dovele do diskriminacije. – Pravičnije bi bilo da se obuhvat određuje na razini naselja. Sada imamo to da će biti slučaj da jedno kućanstvo bude u brdsko – planinskom području, a ono do njega ne. Nećemo odustati, nećemo se predati, u suradnji sa županijskim vodstvom ponudit ćemo pravičniji model koji će se bazirati na obuhvatu na razini naselja, pametno i dobro ga razraditi i onda ponuditi jedinicama lokalne samouprave te zajednički omogućiti da svi stanovnici Krapinsko – zagorske županije koji žive na bregima uživaju isti status koje imaju oni koji su odlukom Vlade ušle u obuhvat. Kriteriji su vrlo nejasni, imamo samo jednu JLS koja je ušla pod brdsko – planinsko područje, to je Hum na Sutli, meni je drago zbog toga, kao i zbog ostalih 7 jer svi to zaslužuju, ali nekad je u Hrvatskoj bilo 45 JLS na razini Hrvatske, sada ih imamo 85, a Zagorje je dobilo samo jednu više. Odlučivalo se na osnovu geomorfoloških kriterija, demografskih, klimatskih i infrastrukturnih. Uopće nije spomenuta gustoća nerazvrstanih cesta, niti klizišta, kriteriji su netransparentni i borit ćemo se protiv toga – istaknuo je Vešligaj, najavivši da će se iznjedriti prijedlog kojim će se obuhvatiti sva naselja, kako bi se ispravila loša odluka Vlade.
Vešligaj i Hajdaš Dončić dodali su da se ne mogu oteti dojmu da se ovakvim uređenjem šalje poruka da su stanovnici ostalih gradova i općina ništa drugo nego građani drugog reda i da takav način odlučivanja smatraju sramotnim i žalosnim.

- U dogovoru sa Županijom, u toku idućih nekoliko mjeseci izradit će se model koji će biti pravedniji i pravičniji i u suradnji s JLS počet će se i provoditi početkom iduće godine kada počinje nova fiskalna godina, ako se pokaže bolji od modela Vlade RH, što ne sumnjam, taj model će biti ponuđen i drugim regionalnim samoupravama u Hrvatskoj da ga provode i isprave nepravdu prema stanovnicima naselja koja se nalaze možda i u gorim uvjetima nego njihovi susjedi koji taj status imaju – zaključio je Siniša Hajdaš Dončić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook