Prethodni članak
Sljedeći članak

GROZNICA ZAPADNOG NILA: U Zagorju još nema oboljelih, no velike su šanse da zaraza stigne i u našu županiju

U Hrvatskoj se ta bolest pojavljuje u posljednjih pet godina, no ove godine uzela je maha


Groznica Zapadnog Nila infektivna je bolest koja se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. U Hrvatskoj se ta bolest pojavljuje u posljednjih pet godina i to sezonski, odnosno vezana je za pojavu i aktivnosti komaraca. Izvor zaraze su ptice, najčešće ptice selice, širi se ubodom komarca koji u potrazi za krvnim obrokom može odabrati i čovjeka, a uzročnik bolesti je virus.

Europski centar za kontrolu bolesti

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti u većini europskih zamalja pa tako i u RH zabilježeni su oboljeli pa i umrli od te bolesti. U Hrvatskoj je povrđeno 26 oboljelih, a jedna osoba je umrla. Uz slučaj u Varaždinu sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske, dakle Osječko-baranjska, Vukovarsko - srijemska i Karlovačka županija te Grad Zagreb s okolicom.

- Do sada u Krapinsko - zagorskoj županiji nije registrirana niti jedna oboljela osoba, ali za to postoji velika mogućnost s obzirom na pojavu bolesti u nama susjednim županijama - rekao je Ivan Lipovac, dr. med., spec. epidemilogije, voditelj Higijensko -epidemiološkog odjela u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ.

Simptomi

Lipovac ističe kako oko 80% zaraženih ne pokazuje znakove bolesti, 20% ih ima simptome slične gripi kao što su glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima, a manje od 1% ih dobije znakove upale mozga - malaksalost, povraćanje, povišena temperature, glavobolja, ukočenost vrata koji se zbog toga liječe u bolnici. - Smrtnost kod osoba koje obole od upale mozga je 10 do 15%, osobito kod starijih ljudi, iznad 70 godina i osoba koje imaju bolesti koje oslabljuju imunitet. Vrijeme inkubacije koje se računa od trenutka unosa virusa pa do pojave simptoma može biti od 3 do 14 dana – istaknuo je dr. Lipovac. Za ovu bolest ne postoji specifična zaštita kao što je cijepljenje niti djelotvoran lijek, tek borba za smanjenje broja komaraca kao i njihovih uboda. Zavod za javno zdravstvo KZŽ izradio je i letak s mjerama suzbijanja komaraca.

Stajaća voda

- Za njihov razvoj potrebna je stajaća voda te ako im želimo smanjiti brojnost potrebno je tu vodu redovito izlijevati ili onemogućiti pristup komarcima takvoj vodi. Čovjek, najčešće nesvjesno, stvara niz takvih umjetnih legla u svojoj okolini koja onda postaju mjesta za razmnožavanje komaraca –rekao je dr. Lipovac i dodao da sustavnih akcija suzbijanja komaraca na području KZŽ do sada nije bilo, iako je u programu mjera zasuzbijanje prijenosnika bolesti to predviđeno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook