Prethodni članak
Sljedeći članak

Gripa stigla i u Zagorje

Do sada su zabilježeni samo pojedinačni slučajevi oboljelih od ove virusne bolesti

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Prema informacijama kojima raspolažemo, u Krapinsko – zagorskoj županiji potvrđen je jedan slučaj gripe i to kod bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok. U Hrvatskoj je, zaključno s 9. prosincem, službeno registrirano ukupno 53 oboljelih od kliničke gripe, što ukazuje na još uvijek sporadičnu pojavu oboljelih. Do sada su zabilježeni oboljeli od gripe u većem broju županija, u njih 15., najviše na području Dubrovačko - neretvanske županije.

VIRUS TIPA A

Virus gripe tipa A potvrđen je kod jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava također virus gripe tip A. U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u 49. tjednu virus gripe potvrđen je u 34 posto uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa gripe.

VIRUS U ZRAKU ŽIVI JEDAN SAT

Gripa je zarazna virusna bolest, a među ljudima poglavito se prenosi kapljicama iz nosa i grla inficirane osobe koja kiše i kašlje. Kada kihnemo, jedna kapljica sline ima 10.000 infektivnih doza. Infektivne čestice ne ostaju u zraku i potreban je bliski kontakt, od jednog do dva metra, između osoba ili ako dodirujemo stvari koje je dirala oboljela osoba, bilo to rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice, a zatim nos, usta ili oči. Virus se zadržava u zraku oko jedna sat, tako da ga možemo udahnuti i u sobi u kojoj nema nikoga. Oboljeli mogu širiti virus gripe dva dana prije nastanka simptoma bolesti pa sve do pet dana nakon prestanka simptoma, dok su djeca još zaraznija i šire virus deset dana i dulje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook