Prethodni članak
Sljedeći članak

GRIPA ĆE OZBILJNO 'PRIJETITI' DO KRAJA VELJAČE: U Zagorju oboljelo više od 1800 ljudi, četvero umrlih

U našoj županiji zabilježeno je četvero umrlih osoba. Prema prikupljenim podacima to su bili kronični bolesnici ili osobe starije od 65 godina, a koje se nisu cijepile


Foto: ilustracija

U Hrvatskoj je, zaključno s 3. veljače službeno registrirano ukupno 39 914 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava, njih 11 250 stiglo u 5. tjednu 2019. godine. Na području naše županije oboljelo je 1834 osoba. Novi su to podaci koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Do sada je dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Najveći broj dojava (22) je s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Preliminarno, raspon dobi umrlih kreće se od 7 do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i stariji, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti. - U našoj županiji zabilježeno je četvero umrlih osoba. Prema prikupljenim podacima to su bili kronični bolesnici ili osobe starije od 65 godina, a koje se nisu cijepile – kaže dr. Ivan Lipovac, epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji dodaje će gripa ozbiljno 'prijetiti' sigurno do kraja veljače.

Gripa je dosegla svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Iz HZJZ ističu kako je ova sezone gripe značajno intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Samo u prošlom tjednu u Zagorju je registrirano 517 novooboljelih osoba, a ako znamo da dio pacijenata ne odlazi liječniku, ta je brojka možda i tri puta veća.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook