Prethodni članak
Sljedeći članak

GRADSKO VIJEĆE ZLATARA: S 200 tisuća kuna Grad će pomoći poduzetnicima

Zahtjevi za potpore će se zaprimati po objavljenom javnom pozivu kojeg raspisuje gradonačelnica


Gradsko vijeće Zlatara na posljednjoj je sjednici donijelo prvi rebalans proračuna za 2020. godinu, koji je s 41,4 milijuna kuna smanjen na 35,4 milijuna, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom COVID - 19 zbog koje je došlo do određenih promjena na pojedinim pozicijama. – Pad proračuna u Zlataru nije preveliki, oko 10 % u odnosu na siječanj i oko 14 % u odnosu na prethodnu godinu. U prva tri mjeseca zabilježeno je oko 17 milijuna kuna prihoda, što je više nego ranijih godina. U rebalansu smo maknuli reprezentacije, službena putovanja, uskrsnice, regrese, božićnice, odgodili smo osnivanje komunalnog poduzeća, manifestacije će biti skromnije, gradnju dječjih igrališta u Martinščini i Donjoj Batini ćemo odgoditi za jesen ili iduću godinu – rekla je gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek, dodajući da će se nastaviti svi projekti koje sufinancira EU ili ministarstva, a da će se pomoći i gospodarstvenicima.

– Sredstva udrugama su smanjena jer nisu radile, a sredstva koja ćemo uštediti preusmjerena su na pomoć gospodarstvenicima, jer moramo povratiti gospodarstvo i održati ulaganja. Nemamo za sada velik pad prihoda, vidjet ćemo kako će biti dalje, stoga smo smanjili rashode, a prihode za sada ne diramo. Ako će biti potrebno, ići ćemo opet u rebalans proračuna – pojasnila je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Prvi rebalans proračuna usvojen je jednoglasno, kao i Program pomoći poduzetnicima.

Usvojenim Programom pomoći poduzetnicima za očuvanje poslovne aktivnosti zbog posebne okolnosi uzrokovane koronavirusom, s 200 tisuća kuna pomoći će se poduzetnicima koji nisu radili u vrijeme koronakrize, a imaju troškove najma prostora, režija, knjigovodsvenih usluga, nabavke sirovina, materijala i sl. Paket mjera uključuje jednokratne potpore od 7000 kuna poslodavcima koji zapošljavaju 5 ili više radnika, 5000 kuna poslodavcima koji zapošljavaju 3 ili 4 radnika te 3000 kuna onima koji zapošljavaju 1 ili 2 radnika. Zahtjevi za potpore će se zaprimati po objavljenom javnom pozivu kojeg raspisuje gradonačelnica. Također, Vijeće je donijelo i odluku o provođenju programa HBOR – a odnosno subvenciji kredita. Naime, Krapinsko – zagorska županija sbuvencionirat će kamatne stope na kredite mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima koji ulažu na području KZŽ u visini jednog postotnog boda. Nastavno na tu odluku, Grad Zlatar će također subvencionirati 1 % kamate za cijelo vrijeme trajanja kredita poduzetnicima koji imaju sjedište ili prebivalište u Gradu Zlataru i ulažu na području Grada Zlatara, odlučilo je Gradsko vijeće.

Zlatarsko Vijeće donijelo je i Odluku o zaduživanju Grada za realizaciju kapitalnog projekta, rekonstrukciju dječjeg vrtića. – Od EU odobreno nam je 7,4 milijuna kuna, 50 % od toga dobili smo odmah kao predujam, a 50 % dobit ćemo nakon završene investicije. Za tih 3,7 milijuna kuna kratkoročno ćemo se zadužiti, dok ne dobijemo povrat europskih sredstava. Najpovoljnija je ponuda HPB – a – pojasnila je gradonačelnica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook