Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad će do Uskrsa izgraditi stepenice za lakši dolazak gostiju na Kostelgrad

Kako je do samih ruševina Kostelgrada, na oko 440 metara nadmorske visine, pristup poprilično otežan, a za neke posjetitelje i potencijalno opasan, upravo su proteklog tjedna predstavnici Postrojbe i Mjesnog odbora Kostel na licu mjesta održali sastanak s gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, kako bi dogovorili sve detalje oko izgradnje pristupnog puta i stepenica, ali i priprema platoa i okoliša za samo otvorenje manifestacije


Povijesna postrojba Krapinsko – zagorske županije „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ove će godine svečano otvaranje svoje tradicionalne manifestacije 'Kostelska Uskrsna pištola' održati na platou ispred obnovljenog dijela zidina starog Kostelgrada. Kako je do samih ruševina Kostelgrada, na oko 440 metara nadmorske visine, pristup poprilično otežan, a za neke posjetitelje i potencijalno opasan, upravo su proteklog tjedna predstavnici Postrojbe i Mjesnog odbora Kostel na licu mjesta održali sastanak s gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, kako bi dogovorili sve detalje oko izgradnje pristupnog puta i stepenica, ali i priprema platoa i okoliša za samo otvorenje manifestacije.

 Obnova zida i kule

Inače, čitavi Kostelgrad i okolne šume u vlasništvu su Crkve, odnosno, Zagrebačke nadbiskupije, a Grad Pregrada kostelgradske je ruševine i dio okolnog zemljišta uzeo u koncesiju na 45 godina, za što plaćaju simboličnu financijsku naknadu od tisuću kuna godišnje. Obzirom na veličinu, ali i loše stanje Kostelgrada, čitava obnova i rekonstrukcija nemoguća je za hrvatske prilike i stajala bi zasigurno i više od milijardu kuna, no, Hrvatski restauratorski zavod, uz financijsku pomoć Države, ipak pokušava sačuvati i obnoviti one dijelove koji su u nešto boljem stanju. Tako su do sad s 250 tisuća uloženih kuna uspjeli rekonstruirati i obnoviti dio sjevernog zida, a upravo im je ovog tjedan Ministarstvo kulture dodijelilo još toliko novca za obnovu jugozapadne, najsačuvanije kule.

 Popratni sadržaji

- Za samo uređenje pristupnog puta, odnosno, izgradnju stepenica imamo u Proračunu predviđenih 50 tisuća kuna, ali očekujemo i pomoć Županije. Inače, ima primjera u Hrvatskoj gdje su takve ruševne gradove i utvrde pretvorili u turističke atrakcije, ali oni su na tome počeli raditi prije desetak godina. Obzirom da su restauratori krenuli s konzerviranjem dijelova Kostelgrada, mi kao Grad Pregrada, osim uređenja pristupnih prometnica, putova i stepenica, planiramo u podnožju izgraditi i razne popratne turističke sadržaje, a za sve to prijavljivat ćemo se na natječaje za Programe u kulturi, unutar europskog Fonda za regionalni razvoj, gdje su predviđena velika sredstva. Trenutno smo riješili sve vlasničke odnose i sada ćemo se prijaviti na natječaj za izradu projektne dokumentacije – rekao nam je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Kostelska Uskrsna pištola

Što se tiče same ovogodišnje manifestacije 'Kostelska Uskrsna pištola', kako nam je rekao Milan Flegar, predsjednik udruge Povijesna postrojba Krapinsko – zagorske županije „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“, na samom platou ispred restauriranog kostelgradskog zida bit će održano samo otvorenje manifestacije, dok će se svi događaji te održavati na drugim, primjerenijim lokacijama. Središnji događaj bit će na Veliku subotu na asfaltiranom igralištu Područne škole 'Kostel', no Flegar kaže kako se nada da će narednih godina sam Kostelgrad biti dovoljno uređen da se u njega preseli kompletna manifestacija.

 Kriju li zatrpani podrumi

Kostelgrada kakvo blago?

Srednjovjekovni Kostelgrad iznad Pregrade, koji se prvi put spominje još u 14. stoljeću, a kojem su dugo vremena vlasnici bili poznati grofovi Celjski, a posljednji vlasnici prije napuštanja bili su plemenitaši obitelji Keglević, od kraja 18. stoljeća je, zapravo, ruševina. Od tada sustavno i vrlo brzo propada pa se tako i starije lokalno stanovništvo još uvijek sjeća kako je bio daleko sačuvaniji prije pedesetak godina, kada su u njemu još uvijek znali pronaći i poneku sablju ili kakav drugi vrijedan predmet. Ono što je posebno zanimljivo jest da su prilikom višestoljetnog urušavanja podrum i prizemlje starog grada ostali potpuno zatrpani tako da je moguće da se u njima još uvijek kriju neki vrijedni predmeti.  Ipak, dobri poznavatelji povijesti Kostelgrada, kao i lokalni stanovnici, kažu kako ne postoji nikakva vjerojatnost da se ispod ruševina krije nekakvo blago.- Kostelgrad se nije urušio u jednom trenutku, niti su ga vlasnici iznenada napustili pred kakvom neprijateljskom prijetnjom ili usred kakve vremenske nepogode. Kostelgrad je napuštan postepeno, a isto tako je postepeno propadao i urušavao se iz desetljeća u desetljeće. Nije nemoguće da bi se u samom podrumu i našao poneki  zaostali predmet, ali neko vrijedno blago zasigurno ne – pojasnili su nam upućeni. Inače, upravo ove godine trebala bi početi i arheološka iskapanja unutar samih zidina Kostelgrada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook