Prethodni članak
Sljedeći članak

Gotov sastanak Stožera s ravnateljima bolnica: 'Povećat ćemo kapacitete, treba povećati i zdravstveni kadar'

Dali smo naputak da se poveća broj kreveta u respiratornim centrima, rečeno je na sastanku


Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih, piše N1.

- Dali smo naputak da se povećaju brojevi kreveta u primarno intenzivističko-respiratornim centrima - rekao je ministar Vili Beroš nakon sastanka. Istaknuo je da treba posebnu brigu posvetiti zdravstvenom kadru. Činjenica je da liječnici i sestre obolijevaju od covida i to može biti određeni problem - rekao je Beroš, dodavši da se nadaju da neće svi dijelovi Republike Hrvatske u isto vrijeme oboljeti te da će se na taj način taj problem rješavati.

Na sastanku je odbačena opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. - To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos - rekao je Beroš, dodavši da je na proljeće ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji. Cilj im je, kaže Beroš, naći optimalan model za zbrinjavanje covid pozitivnih bolesnika pa dodaje kako imaju spremne još neke modele. - Sve bolnice će biti covid pozitivne bolnice, ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske, onemogućit ćemo širenje virusa - rekao je Beroš ističući kako se nadaju da će spriječiti širenje epidemije.

Potom je šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da u situacijama kada su velike brojke, epidemiološkim timovima teško kontaktirati sve oboljele i staviti kontakte u izolaciju, stoga traže pomoć u drugim strukama. - Ministar je potpisao više od 100 dozvola za zapošljavanje. Dodatno smo razgovarali o boljoj suradnji primarne zdravstvene zaštite i epidemiološke struke, prvenstveno u traženju kontakata - rekao je. Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima u upisu oboljelih i pomoći u traženju podataka kada se radi o njihovim pacijentima.

Hladni pogon
Beroš je rekao da bolnice ipak neće nastaviti funkcionirati u potpuno nepromijenjenom obliku. - Bolnice će se prilagoditi, u nekima će se reducirati hladni pogon. Napravit ćemo sve da omogućimo pružanje zaštite svim bolesnicima, do kada to bude moguće. Reduciranje hladnog pogona neće biti tendencija- kazao je. Dodao je kako sada trezvenije razmišljaju i možda je bolje covid pozitivne pacijente prije Arene smještati u bolnice koje su ipak, dodaje, zdravstvene ustanove.

Cijepljenje protiv gripe
Cjepivo su naručili, kaže Capak, dok još nisu znali za covid - 460.000 doza, 100.000 doza više nego lani. Tijekom epidemije pokušali su nabaviti dodatne doze, no proizvođač je otkazao. - S drugim proizvođačem smo dogovorili isporuku 130.000 doza koje će doći početkom 12. mjeseca - pojasnio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook