Prethodni članak
Sljedeći članak

Gornjostubički kraj pogodan je za razvoj ovčarstva i kozarstva

Iduće subote, 7. listopada u organizaciji Udruge seljaka Općine Gornja Stubica održat će se manifestacija 'Branje kuruze i lupitva '


Na području Gornje Stubice među brojnim udrugama nalazi se i Udruga seljaka općine Gornja Stubica koju vodi Đurđica Labaš. Ciljevi udruge su razvoj sela i poljoprivrede u općini Gornja Stubica te poticanje onih oblika poljoprivredne proizvodnje koji omogućuju dobru zaradu i kvalitetniji život, a primjereni su uvjetima privređivanja ovog područja, poticanje razvoja gospodarstva i turizma, siguran plasman poljoprivrednih proizvoda, rentabilna otkupna cijena, te poštivanje ugovorenih obveza prilikom isplate za preuzete poljoprivredne proizvode.  Tu su i brojne druge aktivnosti, od radionica, seminara, sajmova, posjeta raznim OPG-ovima i farmama. 

Od projekata izdvojimo Program javnih radova  „Čišćenje trnja i grmlja sa poljoprivrednih površina“.  To je zajednički Program Udruge seljaka općine Gornja Stubica i Zavoda za zapošljavanje. Provodio se na način da nezaposlene osobe, koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje više od 3 godine u organizaciji Udruge seljaka čiste privatne parcele od trnja i grmlja, divljih deponija u svrhu poljoprivredne proizvodnje, razvoja turizma te zaštite okoliša. Proveden je Projekt cjeloživotnog školovanja preko kojeg je izvršeno osposobljavanje za rukovanje  motornom pilom, kosilicom, trimerom i traktorskim priključcima.

Na godišnjoj Skupštini Udruge 2016. godine razmatrana je i swot analizu za izradu Strategije razvoja poljoprivrede, gospodarstva i turizma na području općine.  - Na području općine Gornja Stubica  još uvijek postoje prostorije nažalost bvše Done – poznate po sirupima, sokovima, marmeladama. Otvorena je „ Lovita „ proizvodnja vrlo kvalitetne tjestenine. U izgradnji je tvornica za proizvodnju mesnih prerađevina. Ima i dobrih iskustava sa uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja- obitelj Hren. Novonastala poslovna zona ima dovoljno prostora i za druge proizvodne kapacitete – rekla je Labaš. 

 - Velike površine pogodne za poljoprivrednu proizvodnju, kako ratarskih kultura tako i stočarstva, osobito ispaše stoke te prehrambena industrija mogu biti pokretač razvoja cijelog stubičkog kraja, dodala je Labaš, posebice kad bi se, ističe, iskoristili fondovi Europske unije i poticaji za razvoj poljoprivrede Vlade RH. U 2017. godini veća pažnja usmjerila se na razvoj stočarstva, osobito ovčarstva i kozarstva. Nekoliko predavanja održao je Cem Ustundag, a predsjednica Udruge zajedno sa njegovim suradnicima obišla je poljoprivredna gazdinstva kako bi im se u neposrednom kontaktu približio projekt razvoja ovčarstva na području Hrvatske, odnosno utvrdile njihove mogućnosti za uzgoj ovaca i apliciranje na mjere za ruralni razvoj – za male poljoprivrednike 15 000 eura i mlade poljoprivrednike 50 000 eura. Neposredni kontakt zainteresiranih poljoprivrednika obavljen je i sa Savjetodavnom službom u D. Stubici kako bi ih se upoznalo sa načinom izračuna ekonomske vrijednosti zemljišta te Agencijom u Krapini, gdje se otvaraju OPG -i i vrši izračun za poticaje. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook