Prethodni članak
Sljedeći članak

GLJIVARENJE V ZLATARSKOM KRAJU: Na obroncima Ivanščice gljivari su pronašli pedesetak vrsta gljiva

Na gljivarskom druženju u organizaciji GD Medenka iz Zlatara, okupilo se 150 gljivara kod lovačke kuće u Martinščini


Kiša ni prohladno vrijeme nisu omeli gljivare iz različitih krajeva Lijepe naše, ali i regije, da se u subotu okupe kod lovačke kuće u Martinščini. Na odlično organiziranoj 4. gljivarijadi, pod nazivom „Gljivarenje v zlatarskom kraju“, okupilo ih se oko 150. Osim domaćina, članova Gljivarskog društva „Medenka“ iz Zlatara, pozivu  su se odazvali gljivari iz čitave Hrvatske, kao i iz Valjeva u Srbiji.

S košarama razišli su  se po šumama i obroncima Ivanščice, u kojima su pronašli pedesetak vrsta gljiva. Vrganja gotovo da i nije bilo, a pozornost publike najviše je privlačila velika bijela gljiva, gigantska puhara, koja je u narodu poznata po raznim imenima, a u Zagorju ,u žargonu, kao „babin pezdec“. Ubrao ju je, kao i prošle godine,predsjednik „Medenke“, Avelin Fijačko, koji im zna stanište na Vargovu brijegu. To je gljiva koja može težiti i desetak kilograma. Ova je imala oko 1,5 kg. Inače, kao mlada, je jestiva,i jedna je od naših najljekovitijih gljiva. Ima antikancerogena svojstva.

Gljivarenju su prisustvovali i članovi zagorske Gorske službe spašavanja, među sudionicima bila je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek, a uspješnosti gljivarske priredbe, uz Fijačka, organizacijski su pridonijeli Srebrenko Rogina i Ivan Kapec, koji se potvrdio i kao odličan kuhar gljivarskog gulaša. Za kotlovinu s vrganjima  bio je zadužen Dražen Bajzek, a najveća im je nagrada što se tražila „porcija više“. Upriličeno je i natjecanje u prepoznavanju vrsti gljiva. Prvo je mjesto pripalo gljivarima iz Ivanca, drugo Karlovčanima, a treće članovima GD „Kamilo Blagaić“.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook