Prethodni članak
Sljedeći članak

'Glavna investicija u našoj općini je gradnja dvorane i ona ove godine sigurno počinje'

Intervju s načelnikom Žarkom Miholićem povodom Dana općine Zlatar Bistrica

Uoči obilježavanja Dana općine Zlatar Bistrica, razgovarali smo s načelnikom Žarkom Miholićem

ZL: Prošla je godina dana od zadnjeg Dana općine. Kakvim biste ocijenili to razdoblje?

Miholić: Protekla je godina bila godina izrade projekata. Kraj 2017. godine i početak ove godine bio je vrlo uspješan za Općinu Zlatar Bistrica, to je bio period u kojem smo kapitalizirali ulaganja u projektnu dokumentaciju i pripremu projekata. Na svim važnijim natječajima ostvarili smo rezultate te kroz razne natječaje dobili više od 6 milijuna kuna, što je 50 posto više od sredstava izvornog godišnjeg proračuna općine. To je značajan podstrek i potvrda razvoju usmjerenom na strateške dokumente za razdoblje do 2020. godine.

ZL: Koje biste konkretne projekte, koji su prošli na natječajima, posebno izdvojili?

Miholić: Za početak, projekt gradnje reciklažnog dvorišta, vezan uz zakonske odredbe zbrinjavanja otpada. Prošle je godine potpisan sporazum, a ovih smo dana uveli u posao izvođača radova, poduzeće MB – Transgradnja d.o.o., koji je odabran temeljem javne nabave. Radi se o ugovoru vrijednom 2 milijuna i 20 tisuća kuna, a rok za završetak radova je 15. prosinca. Prema važećim zakonskim odredbama svaka JLS mora osigurati reciklažno dvorište. Mi smo bili uspješni i taj dio sredstava uspjeli smo velikim dijelom namaknuti iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrlo brzo očekujemo još jedan projekt, koji je sastavni dio tog procesa, a to je osiguranje spremnika za razvrstavanje otpada, koji će biti podijeljeni domaćinstvima. Građani neće trebati ništa participirati, sve će biti sufinancirano iz općinskog proračuna, a očekujemo i značajnu poporu kroz apliciranje na Fond. Time bi cjelina bila zaokružena i sustav uspostavljen do kraja godine. Također, sa susjednim općinama aplicirali smo na natječaj za projekt edukacije mještana i institucija vezano uz način prikupljanja, zbrinjavanja i razvrstavanja korisnog otpada.

ZL: Općina je dobila i značajne novce za na Mjeri 7.2.2., za uređenje prometnice?

Miholić: Za potpuno infrastrukturno dovršenje Ulice hrvatskih branitelja dobili smo 100 posto bespovratnih sredstava. Trenutno traje natječaj za javnu nabavu vrijedan 2 milijuna i 50 tisuća kuna. Ta ulica nalazi se unutar Prostornog plana općine, koji je predviđen za razvoj centra općine Zlatar Bistrica, a rok za završetak radova je 2 godine od potpisivanja ugovora. Unutar mjesec dana vjerojatno će biti odabran izvođač radova i krenut ćemo kompletno s daljnjom gradnjom ceste, koja podrazumijeva pješačke staze, kompletnu infrastukturu, oborinske i fekalne odvodnje, javnu rasvjetu i vrlo je bitna prometnica.

ZL: Koje biste još važnije projekte izdvojili?

Miholić: Ovih dana ćemo krenuti s daljnjom rekonstrukcijom Doma kulture. Iz godine u godinu uspijevamo dobiti određeni dio sredstava od Ministarstva kulture. Potrebno je u potpunosti izvršiti sanaciju krovišta, što je investicija vrijedna oko 300 tisuća kuna. Značajna sredstva, oko 200 tisuća kuna, dobili smo od Ministarstva kulture, a rok je završetka 10. mjesec. U pripremi je i apliciranje na idući natječaj i daljnja dogradnja Doma. S obzirom na najave ministarstva da bi natječaj trebao biti raspisan tijekom ljeta, a rezultati iduće godine, moguće je da ćemo unutar dvije godine pokrenuti taj dio investicije, odnosno uređenje polivalentne dvorane s knjižnicom i drugim sadržajima. Ovih dana kreće i javno savjetovanje, a potom i javna nabava za dogradnju i opremanje dječjeg vrtića. Jedna smo od rijetkih općina u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je dobila novac na natječaju, bespovratnih 2,5 milijuna kuna. Rok za završetak je 2 godine, a očekujemo da će radovi započeti ujesen, ako dinamika javne nabave bude u propisanim rokovima. Važno je reći da će dječji vrtić prilikom dogradnje i uređenja cijelo vrijeme nesmetano raditi, bez prekida i bez ugrožavanja sigurnosti djece u vrtiću. Nastavljamo i s ulaganjem u uređenja dječjih igrališta, unatoč skromnom proračunu. Želja nam je da svako naselje dobije igralište, a za mjesec do dva krećemo s uređenjem dječjeg igrališta u Lovrečanu.

ZL: Ima li novosti i oko gradnje nove školske sportske dvorane?

Miholić: To je naša glavna investicija. Kreće javno savjetovanje i javna nabava za gradnju dvorane, čija je projektantska vrijednost 20 milijuna kuna. Proces nije bio jednostavan i nije se moglo sve uraditi preko noći – od odluka školskih odbora, Općinskog vijeća, raznih suglasnosti, Ministarstva financija, Vlade, potpisa premijera o dozvoljenom zaduženju, sporazumu između Županije, Škole i Općine, prema kojem je Općina jedan od subjekata koji će financirati njezinu gradnju. Bez kredita od 10 milijuna kuna, na način da će KZŽ otplatiti u cijelom tom iznosu 75 posto, a 25 posto Općina, i bez odluke vijećnika, ne bi bilo moguće realizirati dvoranu, jer ne postoje fondovi koji u tom iznosu takve projekte financiraju. Mi smo zatvorili financijsku konstrukciju i ove godine gradnja sportske dvorane kreće sigurno, kroz dvije godine trebala bi biti gotova. Molim građane za strpljenje i vjerovanje u to, jer nema razloga za pesimizam.

ZL: Ima pomaka i u prometnoj infrastrukturi. Koliko će to značiti za Općinu Zlatar Bistrica?

Miholić: Nije bilo jednostavno izlobirati rekonstrukciju državne ceste do Konjščine, no dobit ćemo kvalitetnu prometnicu s pješačkom i biciklističkim stazama. Zagorski vodovod sudjeluje u dijelu gradnje elemenata koji se postavljaju u trup ceste, kako bi bila spremna za projekt aglomeracije odnosno cjelokupnog rješavanja odvodnje i gradnje pročistača, za što je nedavno potpisan sporazum u Zagrebu, a radi se o projektu od 597 milijuna kuna. Naša općina u tom projektu dobiva još 16100 metara sekundarne kanalizacije i dugoročno će se riješiti veliki problemi odvodnje na našem području. I brza cesta ide svojim tempom, tijekom lipnja bi trebalo početi asfaltiranje prvog sloja, sve ide prema rokovima. Zlatar Bistrica će kroz idućih godinu dana u prometnom dijelu biti sasvim drugačija i to će potaknuti njezin daljnji razvoj. Naša općina ima nisku stopu nezaposlenosti, ulažemo i dalje u Gospodarsku zonu i gradnju infrastrukture i potpora smo gospodarstvenicima. HGSS – u koji kod nas ima svoje sjedište, dali smo pravo gradnje u gospodarskoj zoni i ove godine trebalo bi biti polaganje kamena temeljca za njihov poslovni prostor i vježbalište

ZL: Znači, općinu čekaju još bolji dani?

Miholić: Tako je. I dalje nastavljamo s osiguravanjem besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, želimo pomoći obiteljima da lakše školuju djecu, a i privući mlade obitelji da nam dosele. I kod nas ima odlaska mladih. Ulažemo u prostor, infrastrukuru, standard, ušli smo u projekt širokopojasnog interneta. No, ono na što ne možemo utjecati, a ja smatram da je to glavni razlog odlaska mladih, ne samo u našoj općini, već kao globalni problem, jesu mizerne plaće. Ako su ljudi potplaćeni, naravno da će potražiti nešto bolje za sebe. Ipak, trudimo se osigurati bolji standard građanima, pomagati gospodarstvenicima i mladim obiteljima. Kroz ostvarenje proračuna, punjenje proračuna i sve što smo planirali u 2017. godine, 2018. je samo nastavak cjelokupnog ciklusa te u ovoj godini očekujem još bolje rezultate, jer je krenula i realizacija projekata.

Program obilježavanja Dana općine i Dana župe sv. Ivana Krstitelja

Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u 21. lipnja s početkom u 12 sati, a od 15 sati moći će se razgledati izložba '25 godina Općine Zlatar Bistrica' u Domu kulture, u organizaciji Eko udruge Lijepa naša. U vjeronaučnoj dvorani Župnog ureda bit će i postav zajedničke izložbe povodom 25 godina od osnivanja Dječjeg vrtića Zlatni dani i suradnje s Društvom Naša djeca i Udrugom žena Zagorska škrinjica te radovi Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica. U petak 22. lipnja od 8 sati HPD Javor organizira obilazak 'Javorove staze zdravlja' uz prigodno druženje u Športskom parku 'Šumarica' u Opasanjku, a okupljanje će biti u Parku HPD 'Javor'. U subotu 23. lipnja u 19 sati prigodni program pripremaju Zlatarbistričke mažoretkinje u Domu kulture, a 24. lipnja u 10.30 sati ispred župne crkve nastupit će Puhački orkestar Općine Zlatar Bistrica. Slijedi misa u 11 sati, a u 18 sati Udruga umirovljenika priprema kulturno – umjetnički i zabavni program gostujuće Udruge starijih osoba Varaždin u Domu kulture. Od 19.30 sati slijedi kulturno – umjetnički program u šatoru na prostoru parkirališta ambulante, uz podjelu jela i pića te glazbu uživo, a vrhunac proslave bit će paljenje Ivanjskog krijesa u 21.30 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Do 22. veljače zbog radova na autocesti A7 između čvorova Križišće i Hreljin u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak. Na autocesti A1: -između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program