Prethodni članak
Sljedeći članak

General Lucić: Poručujem ljudima da ne prihvaćaju podjele nego da krenu za idejom mira i demokracije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svečano proslavljen u Krapini


Jučer je u Krapini održana središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u našoj županiji. Vijence su na groblju položile delegacije Županije, Grada Krapine, predstavnici braniteljskih udruga, Vatrogasne zajednice KZŽ te mnogi drugi.


Među okupljenima bio je i general Hrvatske vojske Josip Lucić koji se u svom govoru prisjetio dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. – Ideja Franje Tuđmana bila je zajedništvo, a snagom njegove političke ideje Hrvatska je obranjena i stekla je svoju samostalnost. Poručujem ljudima da ne prihvaćaju podjele nego da pođu za idejama mira, demokracije i slobode – rekao je Lucić dodajući kako mu je čast doći u Zagorje, ali i kako su Zagorci bili članovi svih postrojbi Hrvatske vojske.


Prvog hrvatskog predsjednika prisjetio se i župan Željko Kolar dodajući da se bez spominjanja njegova lika i djela niti ne može govoriti o samostalnosti. – Jako smo ponosni na činjenicu da je 11 i pol tisuća Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu, a kada je budućnost u pitanju mislim da puno pažnje moramo posvetiti tome da djeca uče o Domovinskom ratu i onome što se događalo – rekao je čelnik Krapinsko – zagorske županije.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako mu je posebno zadovoljstvo što se svečanost povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održava na povijesnom lokalitetu Starog grada u Krapini, ali i kako je uskoro u planu postavljanje spomenika svim zagorskim braniteljima. – Lokacija za spomenik bit će u perivoju Janka Draškovića, a trenutno je raspisan natječaj preko Društva hrvatskih arhitekata. Nadam se da bi iduće godine on mogao biti postavljen – naglasio je Gregurović.


Čast i ponos, kako je sam rekao, da zapovijeda 103. Zagorskom brigadom imamo je pukovnik Žarko Miholić koji je na svečanosti rekao kako i nakon 27 godina od početka Domovinskog rata, ali i 22 godine nakon Oluje, ovakve proslave bude snažne emocije. S njime se složio i Ivan Hržica, umirovljeni satnik prve hrvatske brigade – Tigrova. Tigrovi su ove godine bili nositelji proslave, a Hržica je spomenuo kako se u prvoj gardijskoj brigadi Tigorova borilo oko 400 Zagoraca, a 30 ih je poginulo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook