Prethodni članak
Sljedeći članak

Galerija dobila novu fasadu, a uredit će se i kućica u dvorištu

Iduće će godine Galerija grada Krapine obilježiti 25. obljetnicu, a kako je tijekom godina došlo do propadanja pročelja uslijed kapilarne vlage i vremenskih uvjeta, krenulo se u njezinu obnovu, kako bi rođendan dočekala u novom ruhu


Galerija grada Krapine djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a smještena je u kući odvjetničke obitelji Majcen sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća. Potomci obitelji Majcen, kćeri Zdenka i Nada poklonile su kuću gradu sa namjenom da nakon njihove smrti u njoj bude galerija. Galerija grada Krapine otvorena je 5. rujna 1993. godine povodom obilježavanja 800. obljetnice od prvog pisanog spominjanja grada Krapine.

Galerija će u 2018. godini obilježiti 25. obljetnicu, a kako je tijekom godina došlo do propadanja pročelja uslijed kapilarne vlage i vremenskih uvjeta, krenulo se u njezinu obnovu, kako bi 25. rođendan dočekala u novom ruhu. Stoga se Pučko otvoreno učilište prošle godine javilo na natječaj Ministarstva kulture za investicijsko održavanje kulturnih objekata kako bi se obnovila fasadu Galerije grada Krapine. To je i učinjeno ove godine, a obnovljena je i stolarija. Kako kaže ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović, započela je i prva faza radova na obnovi kućice u dvorištu, koja je sastavni dio Galerije. Nakon obnove fasade, krovišta i stolarije, slijedeće godine kućica će biti uređena i iznutra, tako da će se u tom prostoru moći održavati razne radionice, poput rada s keramikom, staklom, izrade nakita i slično.
-Uređenje ovakvog prostora doprinijet će raznovrsnosti ponude kulturnih i umjetničkih aktivnosti naših sugrađana. U prostoru Galerije i dvorišta Galerije odvijat će se, osim izložbi, raznovrsni kulturni programi od koncerata, kazališnih predstava, kinoprojekcija do raznih umjetničkih radionica. Pučko otvoreno učilište prijavilo je projekt „OK – otkrijmo kreativnost“ na natječaj Europskog socijalnog fonda „Umjetnost i kultura 54+“, a cilj je i dalje aplicirati na slične natječaje čime bi se građanima omogućila besplatna dostupnost sadržaja kroz koje će razviti svoje kreativne potencijale pod vodstvom priznatih umjetnika – ističe Grozdana Pavlović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook