Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Zabočka Zipkica proslavila 50. rođendan

Prigodnim je programom prošlog petka proslavljeno pola stoljeća rada Dječjeg vrtića Zipkica iz Zaboka


Proteklog je petka prigodnim programom obilježeno pola stoljeća rada i djelovanja Dječjeg vrtića Zipkica iz Zaboka. U dvorištu vrtića prigodnim je programom proslavljen rođendan najvećeg vrtića u našoj županiji koji broji čak 12 odgojnih grupa.


Prigodna knjiga
Na obilježavanju 50 godišnjice vrtića predstavljena je i knjiga ''Pola stoljeća igre, sreće i smijeha u Zipkici'' koja je nastala, kako je rekla ravnateljica vrtića Dijana Lovinčić Crnković, kao ideja da se na jednom mjestu nađe većina činjenica, detalja i događaja koji svjedoče o temeljima i razvoju predškolskog odgoja u gradu Zaboku. - Još pedesetih godina prošlog stoljeća, zbog sve veće potrebe zbrinjavanja djece dok roditelji rade, javila se potreba organiziranog smještaja djece. Tadašnja Mjesna zajednica Zabok najprije je inicirala osnivanje Društva Naša Djeca koje se bavilo sadržajima i aktivnostima za djecu, a 13.7.1966. Savjet Mjesne zajednice Zabok donio je Rješenje o osnivanju odbora za osnivanje dječjeg vrtića koji je s radom započeo 28.5.1967. – rekla je ravnateljica. Vrtić je s radom započeo u montažnoj kući u tadašnjoj Beogradskoj, a današnjoj Štrosmajerovoj ulici te je brojao 20-25 djece o kojoj je brinula jedna odgojiteljica, kuharica i spremačica na pola radnog vremena. U to vrijeme vrtić je pripojen Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog u sklopu kojega je djelovao do 1994.


300 djece, 40 zaposlenih
Od 1984. g. vrtić se nalazi na današnjoj adresi , broji 300-tinjak djece o kojima brine 40 zaposlenih te je ustrajan u nastojanju da bude mjesto zdravog, sigurnog, poticajnog i sretnog odrastanja djece – da bude po mjeri djeteta. Prate se svi noviteti na području predškolskog obrazovanja te je Dječji vrtić Zipkica otvoren za svako dijete, vrtić je u kojem se nastoji da se svi osjećaju sigurno, sretno i zadovoljno, u kojem se osjeća ugodno ozračje, gdje je prostor siguran i poticajan, u kojem djeca uče čineći, gdje se poštuju dječja prava, razvijaju individualni potencijali djece, jača roditeljska kompetencija, surađuje na način međusobnog uvažavanja i potiče profesionalni rast i razvoj odgojitelja – istaknula je Lovinčić Crnković. Okupljenima se obratio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je rekao da ovaj vrtić posebnim čine zaposlenici, a mnogi su od njih ostavili dubok trag u razvoju predškolskog odgoja, ali i Zaboka kao grada. – S ponosom mogu reći da naša Zipkica spada u najbolje vrtiće u Hrvatskoj, a svima koji doprinosite tome želim čestitati veliku obljetnicu – rekao je Hanžek. Posebno su zanimljiv program svom vrtiću za rođendan pripremila djeca najstarijih odgojnih skupina. Oni su, uz pomoć teta, pripremili predstavu o Petru Panu koja je uz pjesmu, ples i glumu oduševila sve prisutne.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook