Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Tvrtke koje traže radnike i nezaposleni danas 'oči u oči' u Krapini

Na Sajmu poslova sudjeluju 94 izlagača, od kojih 49 poslodavaca, a cilj događanja je direktni kontakt između poslodavca i potencijalnih radnika


U sportskoj dvorani Srednje škole Krapina danas se održava 10. Sajam poslova u Krapinsko – zagorskoj županiji, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Krapina. Na sajmu sudjeluju 94 izlagača, od kojih 49 poslodavaca, a cilj događanja je direktni kontakt između poslodavca i potencijalnih radnika.

Kako je na sajmu istaknuo v.d. predstojnik područnog ureda HZZ – a Krapina Goran Vukmanić, 2013. godine bilo je evidentiran  9131 osoba na Zavodu za zapošljavanje, dok podaci iz veljače ove godine govore o 4300 nezaposlenih, dakle više od polovice manje. - Ovakav Sajam primjer je partnerske suradnje svih dionika na tržištu rada i pruža mogućnost izravnog kontakta s poslodavcima, što nezaposlenima mnogo znači jer se mogu kod poslodavca raspitati i voditi razgovor bez pritiska i straha – napomenuo je Vukmanić.

Da se na području Krapinsko – zagorske županije pozitivne brojke u zapošljavanju događaju već nekoliko godina, potvrdio je i župan Željko Kolar. – Postotak nezaposlenih u Hrvatskoj je 14,4 , a u našoj županiji 12,2 posto. Broj nezaposlenih se prepolovio od 2013. godine, i nikada nije bilo veće potražnje za poslom nego sada. Županije, općine i gradovi ne otvaraju radna mjesta, ali stvaraju uvjete za njih kroz razne suradnje, pogodnosti za investitore i gospodarstvenike. Uvijek se može više i bolje, a mi moramo mijenjati obrazovni sustav i ne smijemo više školovati djecu za burzu rada. To nastojimo prezentacijama deficitarnih zanimanja, stipendiranjem srednjoškolaca i studenata. Nadam se da će mnogi nezaposleni  danas iz Krapine otići sa smiješkom jer su našli posao – istaknuo je župan Kolar.

U okviru ovogodišnjeg Sajma poslova organizira se niz radionica i tribina za nezaposlene osobe i učenike osnovnih i srednjih škola, kao i Dan profesionalnog usmjeravanja kojim se učenicima završnih razreda srednjih škola približava svijet rada.

Pokrovitelji Sajma su Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina, a partneri Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, HGK – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Pučko otvoreno učilište Krapina, Radio Hrvatsko zagorje – Krapina, Mreža udruga Zagor, Srednja škola Krapina, Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina i Zagorska razvojna agencija.

Prisutne su pozdravili i potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Tomica Jurinjak, predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a prisutni su bili i predsjednik HOK – a Dragutin Ranogajec, saborska zastupnica Marija Puh i drugi gosti.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: Link na fotogaleriju

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook