Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: 'Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni'

Na Piclju u Zaboku kod Planinarskog doma, 'Jura zeleni' se pojavio uz tradicijske narodne pjesme i plesove Ansambla 'Zabok', a događaj je bio otvoren za sve građane zainteresirane za uživanje na 'najljepšem zabočkom vidikovcu'


Ovog se vikenda diljem naše županije obilježava blagdan svetog Jurja, a jednu od manifestacija koja se obilježeva osobito na sjeverozapadu Hrvatske, posjetila je i naša ekipa.

Na Piclju u Zaboku kod Planinarskog doma, 'Jura zeleni' se pojavio uz tradicijske narodne pjesme i plesove Ansambla 'Zabok', a događaj je bio otvoren za sve građane zainteresirane za uživanje na 'najljepšem zabočkom vidikovcu', kako često kažu za Planinarski dom Picelj. Želja Planinarskog društva 'Zagorske steze' te Ansambla 'Zabok' bilo je široj javnosti predstaviti ljepotu starih tradicijskih obilježja. Jurjevo na Piclju održalo se drugu godinu, a slobodno možemo reći kako prerasta u pravu tradiciju jer je ovo godinu 'grunt' na Piclju posjetilo još više građana nego prošle. Vrhunac Jurjevanja je bilo paljenje krijesa, a kako je krijes gorio punom snagom, vjerojatno će po tradiciji i zemlja u okolici Zaboka ove godine biti plodna.

Ideja Jurjeva na Piclju je malo drugačija nego druge manifestacije Jurjeva u Zagorju, kako kaže Senka Jurina, direktorica Ansambla. Cilj je da se mještani podsjete na stare običaje, ali i zabavljaju. Za program su bili zaduženi veterani Ansambla koji su i sami u nekim ranijim vremenima doživjeli Jurjevo kako se nekad obilježavalo. Ova manifestacija svakako pridonosi i turističkoj ponudi Grada Zaboka.

Fotografije s manifestacije možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook