Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Majsec: 'Konjogojstvo je naša ljubav, a koliko će trajati ne znam, jer nema penez...'

Županijska udruga uzgajivača konja Krapina danas održava svoju godišnju izvještajnu skupštinu

- Svaka je naša skupština sve bolja i sve brojnija, a današnja je nešto posebno jer smo ovom prigodom doveli i konje. Posebno sam zahvalan svima koji su došli, a ova dvorana već je postala i premala za sve nas i naše goste, ima gotovo 600 ljudi, morat ćemo tražiti veći prostor – rekao je na današnjoj redovnoj godišnjoj skupštini Županijske udruge uzgajivača konja Krapina njezin predsjednik Mirko Majsec.

Majsec je istaknuo kako udruga broji 146 članova i ima 370 konja. Osvrnuo se na brojne aktivnosti tijekom godine te posebno istaknuo tradicionalno vozočašće konjskim zapregama u Mariju Bistricu. – Tada se okupi po 30 tisuća ljudi, dolaze nam gosti iz drugih zemalja, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke. Prepoznatljivi smo kao udruga, a imamo i Riđana, konja koji je u Veroni u Italiji na svjetskoj izložbi osvojio nagradu 'konj sajma', a to je za našu malu Hrvatsku velika stvar – napomenuo je Mirko Majsec. Ono što bi konjogojci željeli jest pomoć države u uzgoju. – Godinama nas muči plavi dizel. Na prošloj je skupštini ministar Tolušić obećao da će i uzgajivači konja dobiti pravo na plavi dizel. Ja sam kao predsjednik Saveza inzistirao na tom polju da dobijemo 80 litara po grlu, oni su predložili 60 litara, a koliko god da daju, mi ćemo biti zadovoljni, samo da nešto bude. No zasad su samo obećanja, a slaba realizacija. Pošto nemamo državne zemlje i pašnjaka, tražimo i da dobijemo nekakav poticaj za štalski uzgoj, jer mi sve plaćamo, i hranu i vodu koju konji piju. No konjogojstvo nam je pri srcu i ono je naša ljubav, a koliko će trajati ne znam, jer nema penez... – komentirao je Majsec u Krapini.

Župan Željko Kolar ovom je prilikom čestitao 15 godina rada Udruzi i njezinim iznimnim aktivnostima, prije svega u promociji turizma Krapinsko – zagorske županije. – Konjogojstvom se bave isključivo ljudi koji to vole, prije svega vole te plemenite  životinje, jer neke velike objektivne koristi od toga nema. Drago mi je  da je kolega Kraljičak koji je bio dožupan Osječko - baranjske županije danas državni tajnik jer smo mi kao Zajednica županija već predlagali neke mjere nadležnom ministarstvu kako bi se poboljšali uvjeti u samom konjogojstvu. Vjerujem da  dolaze bolji dani za konjogojstvo – istaknuo je župan Kolar, dodavši da uvjeta za uzgoj kod nas ima, no Ministarstvo mora uvesti određene mjere da bi ljude potaklo da se njime bave.  - Plavi dizel i još neki drugi poticaji su potrebni, ako imamo po teletu, mogli bi imati i po ždrijebetu poticaj, ima tu dosta prostora. Vjerujem  da će Ministarstvo kroz nove mjere naći odgovor na sva ova pitanja koja već 15 -ak godina traži i naša udruga  - dodao je župan Kolar.

Čestitke na radu udruzi uputio je i  državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak. - Rečeno je da moramo ekonomski  razmišljati i malo odvojiti ljubav od ove djelatnosti, ali ja mislim da vi najbolje znate da tu nema računice, kada bi samo zbrajali kune i hektre, ova dvorana bi danas bila poluprazna – istaknuo je Kraljičak, koji je dodao da će do kraja ovog mjeseca vjerojatno biti usvojen novi zakon koji će obuhvatiti i pitanje poljoprivrednog zemljišta. - Tada će jedinice lokalne  samouprave početi raditi vrlo ozbiljan i težak posao, složiti programe i pripremiti natječaje kako svi oni koji bi poslovali u okviru poljoprivrede mogli doći do toga resursa. Hrvatska ima svoje različitosti i taj resurs nije lako pristupačna na svim dijelovima Hrvatske. Novost je da poljoprivredna zemljišta koje imamo imaju i šumska zemljišta koja u kulturi imaju pašnjak, livadu ili oranicu, a upravo ta zemljišta će biti predmet novog natječaja. JLS može tražiti da se taj fond zemljišta prebaci u fond općine. Držimo da baš pašarenje, livade, pašnjaci oranice mogu doprinijeti članovima vaših udruga da razvijete važan potencijal, da se stvori uvjeti i za gospodarski razvoj bavljenja upravo konjogojstvom. Konjogojstvo kroz selekciju i razvoj stvara i nove vrijednosti – istakno je Kraljičak.

Skupštini su prisustvovali i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, saborski zastupnik Žarko Tušek, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, Luka Čuljak iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba kao izaslanik Milana Bandića i drugi gosti.

Fotogaleriju s godišnje skupštine možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 - "starom" cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice-Rijeka. -Jadranska ma...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program