Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Kak se negda išlo v priglede

Mnoge udruge koje djeluju na području naše županije prikazale su nam brojne zaboravljene zagorske običaje poput lupitve, perečehe, žetve ili zagorske svadbe, no dosad nismo imali autohtoni prikaz prigleda, kako je on izgledao prije pedesetak godina. Oživjeli su ga orehovički Foringaši


Članovi Udruge Foringaši iz Orehovice koji održavaju i čuvaju stare zagorske vrednote i običaje naših djedova i baka prošle su subote upriličili jedan poseban događaj - posjet novorođenom djetetu, u narodu poznat kao 'prigled'. Po starim seoskim regulama, koje se još štuju u bedekovčanskom kraju, Foringaši su bili u prigledu kod obitelji Petanjek u mjestu Veliki Komor kod Mača, kod mame Jadranke i tate Tomice, a mali slavljenik kome se došlo 'vu prigled' bio je Filip.

 Vinčeko, domaća juhica i kokoš

-Dober den. Bog dej. Čestitam vam. Jako nam je lepo i milo bilo čuti da ste postali tatek jednog lepog dečeka. Daj mu Bog zdravljiča, dug, lijep i bezbrižan život. Mi smo ga došli pogledati, ako nas pustite unutra – zborio je prvi Foringaš, predsjednik Udruge Vlado Kobeščak pred vratima obitelji Petanjek koja je slavila novu prinovu. – Drago mi da ste došli, sve vas skupa pozdravljam i izvolite – pozvao je u kuću domaćin Tomica Petanjek. – Donesli smo vam malo vinčeka za okrjepu. Ja bi prosil pletenku koju bumo digli u zrak da mali Filip bude što veći i jači. Bacit ćemo ovaj čep ispod krevetića da on može doći pod krevet i gucnuti si malo vinčeka. Zagorsko vinčeko dalo mu bude hrabrost i moć da bude otporniji na sve bolesti –nastavio je nazdravljati Kobeščak. Članice Udruge donijele su punu košaru hrane za mamu. Domaće jabuke, koružnjaču, štruklje s kukuruznim brašnom, gibanicu orehnjaču, jer kakvu drugu bi donesli, veli predsjednik Kobeščak, nek orehnjaču kad su došli iz Orehovice. Poseban značaj bila je juhica i domaća kokoš koja se nosila majci kako bi nakon poroda ponovno stekla snagu. I naposljetku kumovi su stavili kuvertu pod glavu malom Filipu. Novčani dar bio je obavezan, na što je domaćin gostima rekao da je njima najveći dar što su svi skupa došli u posjete.

Veseli običaj

Predsjednik Foringaša zahvalio se domaćinima, obitelji Petanjek što su im omogućili da u njihovom domu upriliče kako se nekada održavao prigled po starinskim običajima te istaknuo da će oni i dalje obnavljati stare običaje te da nećete težiti angloameričkom štrajenju. – Prigled po starinski jedan je od najautohtonijih i najveselijih zagorskih običaja, a kako naša udruga ima u svojoj djelatnosti oživljanje takvih tradicijskih običaja, odlučili smo se baš za prigled jer to do sada nije bilo prikazano. Kako je naš član, Tomica prije dva mjeseca dobio sina, odlučili smo to prikazati upravo u njegovom domu.Ovako je izgledao prigled u našem kraju, u Orehovici, Belovaru Zlatarskom, Velikom Komoru – ispričao je Vlado Kobeščak, čija udruga djeluje od 2002. i broji tridesetak članova i koja je već prikazala  neke zagorske običaje poput lupitve, Vincekova, Martinja, a redoviti su i na proštenjima na koja idu u narodnim nošnjama.

Narodna vjerovanja

Uskoro će upriličiti još jednu zagorski navadu, a danas također zaboravljenu, a to je kopanje u trsju. Članice Udruge, Katarina Jakuš iz Belovara Zlatarskog i Biserka Mladić iz Orehovice ispričale su nam da je nekada bilo veće slavlje kada se rodio sin, a postojala su i različita vjerovanja. Tako primjerice, nekada mlada majka nije smjela s djetetom izaći van ako još nije bilo kršteno. Isto tako veš od bebe morao se pobrati prije mraka, a ako je tko dolazio u posjet djetetu najprije se morao primiti za peć. Kobeščak nam je za kraj otkrio i da Foringaš znači kočijaš, a ako hoćemo biti još precizniji i ići dalje u povijest, foringaš u starom rimskom rječniku, ako niste znali, znači 'visokosjedeći konjo guzu gledeći gospodin. Prikaz starinskog prigleda koji je upriličen u Velikom Komoru domaćim popevkama začinili su članovi Udruge, muzički sastav Foringaši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook