Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA]: Društvo Naša djeca Zabok u projektu 'Mala početnica medijske pismenosti'

Učilo se, raspravljalo, prolazilo teme reklama, interneta, pravila lijepoga ponašanja na internetu i društvenim mrežama, privatnosti, predrasuda, stereotipa, diskriminacije i tolerancije...

Društvo Naša djeca Zabok s članovima i članicama Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, započelo je ove godine u svibnju s provedbom projekta „Mala početnica medijske pismenosti“. Cilj Projekta jest odgoj i obrazovanje djece o medijskoj pismenosti i utjecaju medija na djecu, promocija zaštite dječjih prava i privatnosti djece u medijima te senzibilizacija javnosti za medijsku pismenost.

Osim radionica s forumašima i vijećnicima Projekt je putem vršnjačke edukacije predstavljen učenicima 6. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok kako bi se ovom važnom temom medija i svih izazova s kojima se susreću današnja djeca i mladi, koristeći razne medije, obuhvatio što veći broj djece. Radionicu su u školi vodile Ana Marija Starinec i Jelena Borovčak, članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća uz pomoć voditeljice Dječjeg foruma Jane Borovčak. Djeci su kroz edukativno-kreativnu radionicu predstavljene vrste medija, njihove pozitivne i negativne strane, prava djece vezana za medije i medijske sadržaje. Posebna pozornost pridaje se zaštiti od krađe identiteta, loših utjecaja interneta, pravilima ponašanja na internetu i sl.

Članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća već se nekoliko mjeseci kroz raznovrsne radionice educiraju o medijskoj pismenosti, stjecanju medijskih znanja i vještina koje doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijanju otvorenog, aktivnog, kritičkog stava i promišljanja djece prema medijima i medijskim sadržajima. Učilo se, raspravljalo, prolazilo teme reklama, interneta, pravila lijepoga ponašanja na internetu i društvenim mrežama, privatnosti, predrasuda, stereotipa, diskriminacije i tolerancije. Obilježili su se Međunarodni dan kulturne baštine, Međunarodni dan djevojčica kao i Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta te se posjetila Gradska knjižnica K.Š. Gjalski Zabok.

Gostovanjem volonterke DND-a i nekadašnje članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Sandre Benčić obrađen je ciklus proizvodnje vijesti i nastajanja školskoga časopisa Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, u kojem je Sandra bila urednica. S obzirom na novostečene kompetencije i sposobnosti kritičkog vrednovanja i promišljanja medijskih sadržaja i poruka, sa svrhom promocije i osvještavanja problema kršenja dječjih prava u medijima, djeca su kroz radionice osmišljavala vlastite poruke i slogane koji će poslužiti u kreiranju promotivnih materijala Projekta.

Voditeljice radionica voditeljice su Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Jana Borovčak, Neda Novosel i Jasenka Borovčak, partner na Projektu je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a projekt „Mala početnica medijske pismenosti“ financira Krapinsko-zagorska županija i Zagorski vodovod.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -prolazak izvanrednog prijevoza na autocesti A6 između čvora BOSILJEVO II i čvora KIKOVICA u smjeru Rijeke. Molimo korisnike za strpljenje -prometna nesreća na autocesti A1 na 349+500 km iz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program