Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] BEDEKS SUSRETI: 'Iako Dom još formalno ne nosi naziv Centar za pružanje usluga u zajednici, on to jest'

Na svečanosti otvorenja sureta predstavljen je novi broj domskog lista 'Svi (za)jedno', a druženje je nastavljeno kreativnim radionicama


Samo riječi hvale za Odgojni dom Bedekovčina čule su se danas od gostiju na već tradicionalnim Bedeks susretima 2018., održanim u Bedekovčini. Na trudu su ravnateljici Tamari Kotarski čestitali zamjenik načelnika Općine Bedekovčina Janko Buzjak, saborska zastupnica Marija Puh, kao i zamjenica župana Jasna Petek. – Želim reći hvala i čestitati na svemu što ova ustanova radi za Krapinsko – zagorsku županiju. Poludnevni boravci organiziraju se u sedam zagorskih škola i to je nešto što puno vrijedi. Iako ova ustanova još formalno ne nosi naziv Centar za pružanje usluga u zajednici, ona to jest. Svaka osoba i dijete koja je spašena od institucionalizacije vrijedna je truda – istaknula je zamjenica župana na otvorenju susreta.

Ravnateljica Tamara Kotarski istaknula je da je Odgojni dom Bedekovčina od svog osnivanja 1945. godine pa do danas bio i ostao jedina ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj za smještaj isključivo ženske populacije s problemima u ponašanju. No ključna godina bila je 2014., kada je djelatnost Doma proširena i an mogućnost pružanja socijalne usluge u zajednici. Trenutno je jedna grupa korisnica na smještaju u Domu, dvije odgojne grupe poludnevnog boravka u Domu, odgojne skupine poludnevnog pri osnovnim školama. – Imamo i mobilni tim za pružanje usluga savjetovanja i pomaganja obitelji te tri tima za pružanje takvih usluga pri osnovnim školama čija su djeca njihovi učenici. Sveukupno pružamo preko 100 socijalnih usluga, što je u odnosu na 2013. godinu trostruko više. Vizija je i dalje razvijati sve veću dostupnost usluga na području rada s djecom, mladima i obiteljima u riziku – istaknula je ravnateljica.

U skladu s tim, prema donijetom Strateškom planu razvoja Odgojnog doma za razdoblje do 2019., i Individualnom planu deinstitucionalizacije i transformacije Doma, koji je u srpnju prošle godine donijelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Odgojni dom Bedekovčina postao je Centar za pružanje usluga u zajednici. – Danas s ponosom možemo reći da je naš dom jedini doma za djecu i mlade u Hrvatskoj koji je iskoristio sva moguća raspoloživa sredstva iz fondova Europske unije u cilju unapređenja kvalitete socijalnih usluga koje već pruža te razvoja novih socijalnih usluga – naglasila je ravnateljica Kotarski.

Na svečanosti otvorenja Bedeks sureta predstavljen je novi broj domskog lista 'Svi (za)jedno', nastupio je Dino Miklaužić, a druženje je nastavljeno kreativnim radionicama poput Fotkaone u organizaciji 'Kreativni događaji' do.o., radionice bubnjanja, voditelja Borisa Prljevića iz 'Kluba dobre vibracije', radionice s Lego kockama i perlama s voditeljicom Danijelom Đurak iz 'Udruge za kreativni socijalni rad' te sportskim igrama i radionicama, čiji su voditelji bili odgajatelji Odgojnog doma Bedekovčina Nino Videk, Dražen Kopić i Neno Videk.

Fotogaleriju sa susreta pogledajte na linku ispod:

http://www.zagorje.com/fotogalerija/bedex-susreti-2018

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook