Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Županijska izložba jaslica ove godine još bolja i bogatija

U proteklih dvanaest godina je kroz Županijsku izložbu jaslica, najstariju u Hrvatskoj, nastalo gotovo 600 jaslica


Nakon uprizorenja živih jaslica u potpuno novom scenskom prikazu, članovi Udruge 'Angeljeki' iz Brestovca Orehovičkog prošle su nedjelje u Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički pripremili 12. županijsku jaslica. Tako su na ovogodišnju izložbu pristigle i jaslice koje su napravile vrijedne ruke ne samo iz Zagorja već iz drugih krajeva Hrvatske. Svečanost otvorenja započela je programom članova Udruge Angeljeki i učenika, nakon koje su se brojnim okupljenima, uz zamjenicu župana Jasnu Petek, obratili i predsjednica povjerenstva za postav izložbe Liljane Cvetko i ravnatelj osnovne škole te predsjednik Udruge Angeljeki Zdenko Kobeščak.

Izložba jaslica jedinstvena je, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i šire.

- Izložbom se pokazuje veliki trud, kreativnost, gdje god one nastale. Ono što povezuje zajedno ove uratke je kreativnost, zajedništvo i čuvanje tradicije, ali i obiteljsko druženje – izjavila je zamjenica župana Jasna Petek koja je ujedno i otvorila ovogodišnju izložbu. Liljana Cvetko iz povjerenstva za postav izbor jaslica nije krila zadovoljstva velikim odazivom izlagača. Kao i svake godine došao je velik broj pojedinačnih i grupnih uradaka, a jaslice su izrađene su od različitih materijala, drva, papira, stakla, kamenčića, plastike, pa čak i lego kockica.

- U našem kraju božićni bor bez jaslica nije potpun, a na ovaj način htjeli smo toj tradiciji, koja nikad nije prekinuta, dati novi uzlet. U usporedbi s prijašnjim godinama vidljiv je velik pomak. Osim što je jaslica sve više, one su i sve ljepše, probudila se kreativnost, različiti su načini izrade i ideje, učenici, ali i svi ostali se jako trude. Osim toga, nastojimo i da ono što učimo u školi ima podlogu u životu – suživot, razumijevanje i druženje djece i roditelja, koji su večeri proveli zajednički izrađujući jaslice, razgovarajući, umjesto da se zagledaju u televiziju, svi na jednom mjestu, oko stola – rekao je Kobeščak.

U proteklih dvanaest godina je kroz Županijsku izložbu jaslica, najstariju u Hrvatskoj, nastalo gotovo 600 jaslica. Cilj izložbe je objediniti likovno stvaralaštvo djece svih uzrasta od vrtića do srednjih škola, kao i odraslih pojedinaca i cijelih obitelji oko svevremenske teme rođenja Isusa. U pripremi je i 19. Sabor Angeljeka na kojem će biti promoviran novi, 18. broj lista “Angeljek”. Sabor će biti održan u petak, 11. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook