Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Zabok propustio pobjedu protiv Splita

10. kolo Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske


Dugo će igrači Zaboka vrtjeti utakmicu protiv Splitu u kojoj su bili na rubu svoje četvrte pobjede u nizu.  Samo dvije sekunde prije kraja utakmice iscurilo je polaganje Batura za pobjedu, a Zabok je nakon toga poražen u produžecima. Sreća se opet narugala sa „zabočkim žutima“ ovo je već četvrta  šokantna završnici koja je otišla na stranu njihovih protivnika . Na kraju Split je srdačno primio sve poklone domaćih košarkaša i poslije 45 minuta igre slavio rezultatom 86:91, po vrlo sličnom scenariju kao i prošle sezone, kada su Splićani slavili u regularnom dijelu sa četiri koša viška.

Split je otvorio sa 7:0, da bi nakon trica Anzulovića i Radovčića u 4. minuti rezultat glasio 6:9. Zabok je prvi puta poveo u 8. minuti (15:14), nakon dalekometnog pogotka Galića, a nakon prvih deset minuta na semaforu je stajalo 21:18.

Odlična druga četvrtina Zaboka

Odlični Batur lijepim je polaganjem otvorio drugu četvrtinu, u kojoj je Zabok bio apsolutno dominantan i iz minute u minutu je povećavao vodstvo. Upravo je Batur u 18. minuti tricom postavio najvećih +13 (40:27), da bi Zabok na veliki odmor otišao s +10 (42:32), iako je ta prednost trebala biti značajnija izražena.

Gosti su igrom pod košem preko Kedže i Jukića stigli na samo –4 u 28. minuti (57:53), Zabok se jednostavno nije mogao oduprijeti ovom snažnom dvojcu pod košem. Srećom za Zabok dobro je pogađao Galić, koji je najzaslužniji što je Zabok u zadnjih deset minuta ipak uspio prenijeti šest koševa viška (62:56).

Zabok na +11 pet minuta prije kraja

Raspoloženi  Jambrović tricom je u 35. minuti doveo Zabok do lijepih +11 (71:60), no gosti se nisu predavali.  Tricama su odgovorili Gabrić, a potom i Kedžo i Split se spustio na -5 (71:66), četiri i pol minute prije kraja. Zabok je promašivao slobodna bacanja, ali unatoč tome „zabočki žuti“ su minutu i 23 sekunde prije kraja imali sedam koševa viška (78:71). Nemogućom tricom uzvratio je Kovačević, potom je isti igrač pogodio dva od tri slobodna bacanja, a 25 sekundi prije kraja mladi Rebić stavlja tricu za porvnanje (79:79). Zadnji napad išao je na Baturu, koji je sve dobro napravio, ali sreću mu je ovaj put okrenula leđa i otišlo se u produžetke.

Tu su gosti bili prisebniji i koncentriraniji, pa su 44 sekundi prije kraja imali +6 (82:88). No, ni tu priči nije bio kraj, Batur je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, Zabok je uhvatio loptu, a nakon koša Batura iz igre i dodatno pogođenog slobodnog bacanja, rezultato je 35 sekundi prije kraja bio 86:88. Devet sekundi prije kraja novu tricu za konačnih 86:91 postiže Kovačević i tu je priči bio kraj.

S 26 koševa, 5 skokova i 5 asistencija Zabok je predvodio Ivan Batur, a odličan je ovaj puta bio i Patrik Jambrović s 18 koševa i 3 ukradene lopte. Roko Galić postigao je 12, a Marino Šarlija 11 koševa uz 5 skokova. Zaboku je nedostajao obol Krešimira Radovčića, koji nije imao svoj dan.

Uvijek  vrijedni Pavle Marčinković postigao 20 koševa uz 7 skokova i 6 asistencija, no ključni za pobjedu gostiju bili su Mateo Kedžo s 19 koševa, 7 skokova i 5 asistencija i tricaš Maj Kovačević koji je postigao 16 koševa (trice 4/5).

Zabok je skupo platio promašaje s linije slobodnih bacanja (11/20). Da je u tom segmentu bilo više mirnoće u samoj završnici, Zabočani bi slavili četvrtu pobjedu u nizu, a ovako su morali stisnuti ruku gostima, koji su se drugi puta za redom izvukli s ruba ponora.

Dodajmo kako je utakmici priustvovao izbornik Dražen Anzulović, koji je na jednoj strani imao sina Andru kao igrača, a na drugoj strani brata Vladimira kao trenera.

ZABOK – SPLIT 86:91 (21:18, 21:14, 20:24, 17:23, p 7:12)

ZABOK: Gradska sportska dvorana, GLEDATELJA: 500, SUCI: Vovk, Mustapić i Mikulić.

ZABOK: Martinko, Lisica, Radovčić 8 (3-4), Galić 12, Črnjević 4 (0-2), Ćutuk, Anzulović 7, Tuđen, Proleta, Jambrović 18 (3-5), Batur 26 (4-5), Šarlija 11 (1-4). TRENER: Ivan Tomas

SPLIT: Veljačić  9 (2-2), Rebić 9 (3-4), Kedžo 19 (6-7), Gabrić 6, Runjić, Marčinković 20 (3-4), Jukić 4 (2-2), Kovačević 16 (2-3), Vrgoč, Cobbins 8. TRENER: Vladimir Anzulović

SLOBODNA BACANJA: Zabok: 11/20 (55%); Split: 15/20 (75%)

DVICA: Zabok: 24/41 (59%); Split: 23/40 (57%(

TRICA: Zabok: 9/21 (43%) (Batur 4, Galić 2, Radovčić, Anzulović, Jambrović); Split: 10/19 (53%) (Kovačević 4, Gabrić 2, Veljačić, Rebić, Kedžo, Marčinković)

SKOKOVI: Zabok: 23 (15+8) (Batur 5, Šarlija 4, …); Split: 37 (24+13) (Cobbins 8, Marčinković 7, Kedžo 7, Gabrić 5, …)

ASISTENCIJE: Zabok: 25 (Črnjević 5, Anzulović 5, Batur 5, Šarlija 5, …); Split: 17 (Marčinković 6, Kedžo 5, …)

OSVOJENE LOPTE: Zabok: 15 (Anzulović 4, Batur 4, Jambrović 3, …); Split: 7 (Rebić 2, Jukić 2, …)

IZGUBLJENE LOPTE: Zabok: 13 (Radovčić 4, Batur 3, …); Split: 21 (Kedžo 5, Gabrić 3, …)

VALORIZACIJA: Zabok: 98 (Batur 28, Jambrović 17, Šarlija 16, Anzulović 16, Galić 11, …); Split: 100 (Marčinković 28, Kedžo 19, Cobbins 15, Kovačević 14, …)

Ostali rezultati 10. kola:

Alkar – Vrijednosnice Osijek 82:78

Hermes Analitica – Cibona 90:102

Adria Oil Škrljevo – Zadar 87:88

Šibenik – Bosco 81:68

Cedevita – Gorica (ponedjeljak 17.12. u 16 sati)

 

Parovi 11. kola: Bosco – ZABOK (Zagreb, dvorana Trnsko  22.12. u 18 sati), Zadar – Šibenik,       Gorica – Adria Oil Škrljevo, Cibona – Cedevita, Vrijdnosnice Osijek – Hermes Analitica, Split – Alkar.

Ivan Tomas, trener Zaboka: „Igrali smo dobro 25 minuta, a onda smo počeli padati. Njih je tada krenuo šut, pogodili su neke zaista teške šuteve. Ja sam prije utakmica naglasio da možemo dobiti Split ako zaustavimo Kedžu i Kovačevića i napadački skok Cobinsa. To smu u prvom dijelu fenomenalno odradili, a mislim da smo na poluvremenu trebali imati veću prednost. Pokušavao sam u nastavku trgnuti svoju momčad, ali jednostavno nije išlo. Skupo su nas koštala i promašena slobodna bacanja“.

Vladimir Anzulović, trener Splita: “Interesantna utakmica za gledatelje, manje za nas trenere. Čestitke jednoj i drugoj momčadi, na kraju mislim da smo imali i malo sreće. Nismo dobro igrali obranu, ali smo uspjeli pogoditi neke šuteve. Zabok ove sezone igra jako dobro, baš po mom ukusu, tako da je ova pobjeda još vrijednija“.

Patrik Jambrović, igrač Zaboka: „Šteta što nismo pobjedom na domaće parketu zaokružili prvi dio sezone, no što je tu je. Prvi dio smo odigrali odlično u oba smjera, no u drugom dijelu nismo ispoštovali neke stvari koje smo dogovorili. Jako nam je teško pao ovaj poraz“.

Mateo Kedžo, igrač Splita: “Vrhunska utakmica u kojoj smo pokazali karakter. Imali smo dosta problema s ozljedama, no ova je momčad jaka. Upravo se na ovakvim utakmicama gradi snaga momčadi. Ova pobjeda puno će nam značiti u nastavku. Imamo razloga vjerovati u sebe“.

Dražen Anzulović, izbornik muške reprezentacije Hrvatske :“ Lijepa utakmica za pogledati. Mogli su dobiti i jedni i drugi, na kraju je dobio Split, iako je i Zabok imao svoju šansu. Drago mi je da je ova utakmica bila u direktnom prijenosu na televiziji i da ju je moglo vidjeti puno ljudi. Zabok je napravio lijepu seriju, koja se mogla i danas nastaviti protiv oslabljenog Splita, šteta za njih što su propustili takvu šansu“.

Vrijedna nagradna igra Trgocentra

U poluvremenu se po prvi puta održala velika nagradna igra ili bolje reći veliki izazov uz sponzorstvo Trgocentra. Radi se o tome da izvučeni gledatelj ili gledateljica u 24 sekunde trebaju pogoditi jedan zicer, jedno slobodno bacanje, jednu tricu i zaključno ubaciti koš s centra. Nimalo lako, no ne i nemoguće. Nagrada za taj pothvat je velikih 10.000 kuna, a za onog tko pogodi zicer, slobodno bacanje i tricu nagrada utješna nagrada iznosi 550,00 kuna. Pokušao ju je dohvatiti Zabočanin Darko Mađar, no nije uspio. Pogodio je tek zicer, no unatoč tome dobio je poklon paket sa suvenirima KK Zabok.

U subotu protiv Bosca u Trnskom

Pred košarkašima Zaboka je utakmica posljednjeg, 11. kola, Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša, u kojoj u subotu gostuju kod posljednjeg Bosca. Iako se radi o susretu šeste i dvanaeste momčadi lige, a Zabok ima čak četiri pobjede više, Bosco se ne smije nimalo podcijeniti, pogotovo ne u Trnskom. Zagrepčani imaju jednu pobjedu i to protiv Cedevite. Nitko se ne može pohvaliti da ih je razbio. Gotovo u svakoj utakmici pružili su dobar otpor. Predvodi ih odlični Mladen Primorac, koji prosječno zabija 17.9 koševa, a k tome i 8 puta uspješno skače po utakmici. Tu je i iskusni play Nikola Korač koji prosječno ima 5.8 asistencija po utakmici, te iznimno nadareni, mladi Jan Palokaj, koji je bio velika želja Zaboka prije početka sezone. Zabok je favorit, ali mora vrlo ozbiljno shvatiti ovu utakmicu. Poznajući trenera Ivana Tomasa, to će i učiniti. Trnsko nije daleko, pa se Zabočani nadaju da će imati veliku potporu navijača. (tz)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook