Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] U Krapinskim Toplicama održana 24. Smotra folklora Krapinsko - zagorske županije

U natjecateljskom dijelu nastupili su, redom, domaći KUD 'Zlatko Baloković', KUD 'Sveti Križ Začretje', KUD 'Pregrada', KUD 'Belec' i KUD 'Đurmanec', a koji od njih su večeras bili najbolji odlučit će se u roku od dva dana i biti objavljeno u ponedjeljak


Večeras je u Krapinskim Toplicama održana 24. po redu Smotra folklora Krapinsko – zagorske županije, u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ i u suorganizaciji topličkog KUD-a 'Zlatko Baloković'.

Smotra je inače natjecateljskog karaktera, no uoči samog službenog dijela svojim 'Pjesmama i plesovima otoka Ugljana', prepunu dvoranu topličkog Doma kulture razgalio je nastup srednje dječje folklorne skupine domaćina 'Balokovićevaca', pod vodstvom koreografkinje i voditeljice Gordane Kapelac.

U natjecateljskom dijelu nastupili su, redom, domaći KUD 'Zlatko Baloković', KUD 'Sveti Križ Začretje', KUD 'Pregrada', KUD 'Belec' i KUD 'Đurmanec', a koji od njih su večeras bili najbolji odlučit će se u roku od dva dana i biti objavljeno u ponedjeljak. Prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, poznata zabočka, ali i zagorska stručnjakinja za folklor, selektorica Senka Jurina, u dvodnevnom će prosudbenom postupku izabrati najuspješniju izvedbu zagorskog folklora, najuspješniju izvedbu koreografije koja obrađuje hrvatsku folklornu građu izvan Zagorja, kao i najuspješniju praizvedbu.

Inače, večerašnju je smotru, u društvu načelnika Općine Krapinske Toplice Ernesta Svažića, predsjednika Općinskog vijeća Zvonka Očića i ravnatelja topličke osnovne škole Samsona Štibohara, svečano otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

- Nama je zagorska tradicija i kultura izuzetno bitna, a možda i najbitnija zbog nas samih. Putujući po Hrvatskoj i Europi i predstavljajući Krapinsko – zagorsku županiju u proteklih pet godina, imao sam priliku vidjeti da ako mi sami ne držimo do onoga što smo naslijedili od svojih roditelja, baka i djedova, da onda ni drugi neće ništa držati do nas. A najbolje to rade kulturno-umjetnička društva. Kroz folklor čuvamo tradiciju narodnih nošnji, plesa i pjesme. Zbog toga se zahvaljujem svim amaterskim kulturno – umjetničkim društvima na području Krapinsko – zagorske županije, koji su svoje slobodno vrijeme otrgnuli od obitelji, da bi mi sačuvali tu tradiciju – rekao je župan Kolar prilikom otvaranja Smotre.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook