Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] U četvrtom ciklusu projekta 'Zdravo i fino' DND-a Zabok kuhala su se hrvatska tradicijska jela

Projekt „Zdravo i fino“ u IV. ciklusu prvo je prepoznala Krapinsko-zagorska županija kao jedan od važnijih projekata u KZŽ, a onda „šlag na tortu“ ovih je dana okrunjen i potpisivanjem Ugovora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je DND-u Zabok za projekt Zdravo i fino dodijelilo najveći iznos do sada, što potvrđuje kvalitetu Projekta. Četvrti je ciklus Projekta nastavljen radionicom zdravoga kuhanja za djecu – članove Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma Društva „Naša djeca“ Zabok.


Treća po redu, u ovom ciklusu radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok, održala se u subotu 8. prosinca u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Radionica uključuje djecu Dječjega gradskog vijeća, Dječjeg foruma i ostalu zainteresiranu djecu te učenike Srednje škole Zabok, a ovog je puta interes bio zaista velik. Kako je tema ovog ciklusa „Hrvatska tradicijska jela“ djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spajajući tradicionalna jela s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionica pod nazivom „Iz bakine bilježnice“ – „Tradicionalna jela i slastice unutrašnje hrvatske“ ponovo je okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Anja Kolarić, Jana Borovčak, Sandra Benčić, Zvjezdana Balija, Igor Jadan, Doris Tkalčević na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i demonstratoricom Gordanom Maravić. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom, a posebna nam je čast što nam se pridružila po prvi put Željka Klemenčić, gastro stručnjakinja koja je iskazala oduševljenje radionicom kuhanja za djecu i nadamo se da će i na sljedećoj radionici kuhati s nama – rekla je voditeljica Projekta Jasenka Borovčak.

U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima voditeljica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila koje su to sve zdrave prehrambene navike i kako je zlatno pravilo naših radionica jesti što više prirodnih i neprerađenih namirnica, a posebice svakodnevno voće i povrće. Glavna tema radionice bila su neka od tradicijskih jela unutrašnje Hrvatske i regionalna jela Moslavine, Posavine, Slavonije i Baranje, u kojima su utjecaji mađarske i turske kuhinje. Poznata i prepoznatljiva jela tih krajeva su mesne i povrtne guste juhe, složenci, gulaši, čobanci, paprikaši, sarma, knedli, domaći rezanci, suhomesnati proizvodi poput kulena, kobasica, čvaraka te riblja jela od riječnih riba (šaran, som, štuka, smuđ). Jela su začinjena i ljuta, a najpoznatija od njih je ljuta crvena paprika (feferoni). U predstavljanju jela iz unutrašnjosti Hrvatske u novom ruhu pripremili smo moslavačke trgance s vrhnjem, pohani kruh s tofuom uz bijelu kavu od kavovine, domaći kruh sa sezamom, gulaš na moderno s krumpirom i bezmesnim pikantinim kobasicama, sarmu od seitana, tempeha i riže s pireom od suhog graška, zapečene palačinke s gljivama i špinatom te francusku salatu s tofunezom.

I na ovoj radionici pripremali smo glavno demonstracijskog jelo – nešto najzanimljivije djeci, a to su slastice, i to ovaj put one blagdanske za ovo doba godine. Posebna gošća radionice bila je Gordana Maravić, vješta zaljubljenica u pripremu domaćih kolača i slastica. Bilo je sitnih prhkih kolačića različitih oblika (zvjezdica, cvjetića, jelki) punjenih različitim domaćim džemovima i marmeladama, rumenih breskvica, gibanica od maka, oraha i pekmeza, slavonskih salovnjaka s maslacem i božićni kolač (bez pečenja) s biskvitom od badema, oraha i datulja te kremom od suhih marelica. Mljac! U pravom smislu riječi, sve što smo skuhali, prilikom degustacije je nestalo, što nas je sve razveselilo jer smo i ovaj put opravdali naziv projekta „Zdravo i fino“.

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života putem radionica zdravoga kuhanja, vršnjačkom edukacijom kroz edukativno-kreativne radionice s djecom u osnovnim školama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Aktivnosti će se proširiti na djecu predškolske dobi, izradit će se kratki animirani film na temu zdrave prehrane, organizirat će se edukativne šetnje s djecom i mladima, Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“, tiskat će se kalendar za 2019.godinu koji promovira važnost konzumiranja voća i povrća kod djece te će se izdati nova kuharica s hrvatskim tradicijskim jelima.

 Upravo zbog svojih iznimnih rezultata Projekt je 10. prosinca ove godine predstavljen na okruglom stolu „Debljina djece – začetci cjeloživotne bolesti“ na kojem su renomirani stručnjaci Milivoj Jovančević, Aida Salihagić Kadić i Sanja Musić Milanović predstavili alarmantne podatke vezane uz pretilost djece, a projekt „Zdravo i fino“ je predstavljen kao primjer dobre prakse kojim se direktno utječe na djecu te preko usvajanja zdravih prehrambenih navika i na prevenciju pretilosti. 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook