Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] SVEČANO PROSLAVLJEN DAN OPĆINE MAČE: 'Općina, to su ljudi. Zajedništvo i volja mještana bitni su za bolju kvalitetu života'

Bravo, Mladenka, od prvog se dana ozbiljno primila posla s velikom ambicijom i točno jasnim planovima što želi, pohvalio je župan Kolar na svečanosti načelnicu Općine Mače


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom općinskih priznanja danas je proslavljen Dan Općine Mače. U uvodnom govoru predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak - Benčić istaknuo je da je u 25 godina postojanja Općina Mače mnogo napredovala. – No, ne stavaramo nova radna mjesta, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a spas je u toploj vodi – Sutinske toplice moraju biti zamašnjak razvoju naše općine, to je naš najveći zadatak te se nadam i molim za suradnju svih ovdje prisutnih da realiziramo taj kapitalni projekt -  upozorio je Mladen Sedak – Benčić.

Okupljenim se gostima obratila i načelnica Općine, Mladenka Mikulec, istaknuvši da je do planiranih rezultata moguće doći samo velikim trudom i zalaganjem. Kao glavna ulaganja u infrastrukturu u prošloj godini načelnica Mikulec navela je izvanredno održavanje puta prema crkvi, kojime je uređen centar mjesta, a školskoj djeci osigurana sigurnost na putu do škole postavljanjem dva autobusna stajališta, kao i asfaltiranje nerazvrstanih cesta Put Mali Komor – Bujani i Marković – mačanski bregi, što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo s 331 tisuća kuna, dok je Općina izdvojila 140 tisuća. – Obnovljen je i Dom kulture, što je projekt vrijedan 265 tisuća kuna. Financiran je s 200 tisuća kuna od Ministarstva kulture, 10 tisuća od KZŽ te 55 tisuća općinskih sredstava. Postavljeni su EKO otoci, pokrenuto proširenje javne rasvjete i niz drugih aktivnosti – nabrojila je načelnica, istaknuvši da je početkom ove godine fokus bio na izradi projektne dokumentacije kako bi Općina bila spremna na prijavu na novootvorene natječaje, a da je niz projekata već, tijekom 10 mjeseci mandata, prijavljen na raspoložive natječaje. - Općina, to su ljudi. Zajedništvo i volja mještana itekako su bitni za bolju kvalitetu života i funkcioniranje općine. Zajedno možemo učiniti jako puno, a skromna proračunska sredstva bivaju utrošena na najoptimalniji način – istaknula je načelnica.

U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, koji su pristigli iz brojnih zagorskih općina i gradova, ali i Grada Jastrebarskog i Općine Kalnik, obratila se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, a čestitke Općini uputila je i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. – Općina Mače je mala općina, no svojim postojanjem i životom dokazuje da je hrvatski model ruralnih općina i malih gradova nešto što mora opstati. Želim Općini Mače da se razvija i dalje, da Sutinske toplice zajedno pokrenete i 'denete glave skup' jer bez toga nema razvoja – poručila je Vlasta Hubicki. Dan Općini Mače čestitao je i predsjednik SDP –a i saborski zastupnik Davor Bernardić. – Kod načelnice Mikulec vidim veliku odgovornost, a u općini se provode vrijedni i značajni projekti, na kojima čestitam. Ključ uspjeha su vrijedne ruke, vizija i odgovornost – napomenuo je Bernardić, a puno sreće i daljnjeg uspjeha u radu poželio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Svečanosti se pridružio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Zadovoljstvo mi je reći: bravo, Mladenka, jer se od prvog dana ozbiljno primila posla s velikom ambicijom i točno jasnim planovima što želi u prve 4 godine, u druge  4 godine, koji su prioriteti za općinu Mače i što očekuje od KZŽ kao partnera.  Kad imate takvu načelnicu koja ima jasno postavljene ciljeve i prioritete, i meni kao županu lakše je raditi i lakše pripremati sve zajedničke projekte. Ono što je nama kao Županiji prioritet ovdje u Maču, a i ustavna obavaza,  je primarna zadravstvena zaštita i osnovno školstvo, tako da imamo ove godine oba projekta u planu. Krećemo s energetskom obnovom škole, koju ćemo financirati preko EU fondova i sredstvima KZŽ, a isto tako projekt za primarnu zdravstvenu zaštitu, ambulantu u Maču koja je prošla na natječaju i koju ćemo obnoviti – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar.

Svečanost u Domu kulture bila je prilika i za dodjelu priznanja Općine Mače. Nagradu za životno djelo primio je Blaž Čehulić, za izniman doprinos, entuzijazam, nesebično zalaganje i dugogodišnji društveni angažman u razvitku Općine Mače na dobrobit njezinih žitelja na različitim područjima rada i djelovanja. Općinske plakete uručene su Miji Dumboviću za nesebičnu i dugogodišnju pomoć u radu i aktivnostima udruga u sportu, kulturi i protupožarnoj zaštiti Općine Mače te Ivanu Hercegu za dugogodišnji rad u Općinskom vijeću i  zalaganju na podizanju kvalitete života  mještana Općine Mače i aktivnom radu u udrugama Općine Mače. Nagrade Općine primili su Vladimir Babić za izniman doprinos u radu Općinskog vijeća, časno obavljanje dužnosti vijećnika te radu u Mjesnom odboru i nogometnom klubu “Gaj” Mače , kao i Alojz Biljak za izniman doprinos u radu Općinskog vijeća i Mjesnog odbora te časno obavljanje dužnosti vijećnika punih 25 godina. 

Dodijeljene su i posebne zahvale osobama koje su doprinijeli promociji Općine Mače, a primili su ih Stjepan Počekal za osvojeno 1. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka na 16. natjecanju orača KZŽ, Marko Bukvić  za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju graditeljskih škola u discipline keramičar-oblagač, Mačanske mažoretkinje 'Alina' za izniman doprinos zajednici, promicanje Općine i KZŽ te za postignute izvrsne rezultate na svim natjecanjima i Školsko sportsko društvo 'Gaj' za ostvarene značajne sportske rezultate u odbojci i košarci na županijskoj i državnoj razini. U ime svih nagrađenih, zahvalu je uputio Mijo Dumbović. U kulturno – umjetničko programu nastupile su ŽVG Kajda, Mačanske mažoretkinje, Radek Brodareci  KUD 'Ljudevit Gaj' Mače.

Fotogaleriju sa svečanosti povodom Dana općine pogledajte OVDJE

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook