Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Susreti folklora, prezentacija priprema štrukli i filmska večer u Mariji Bistrici

U ovom tjednu slavi se Blagdan Majke Božje Bistričke


I prošloga je vikenda velika manifestacija Turističke zajednice Općine Marija Bistrica i bistričkih udruga donijela nekoliko događaja. KUD Lovro Ježek Marija Bistrica u subotu je organizirao 31. susrete folklora na središnjem bistričkom trgu. Domaćini i gostujući KUD-ovi u povorci su stigli od Osnovne škole do bistričke Bazilike i prisustvovali misi u Svetištu MBB, a nakon mise na Trgu su uz domaćine nastupili: KUD ''Seljačka sloga'' Baranjsko Petrovo Selo (Petlovac), Kulturno-umjetnička udruga ''Voćin'', KUD ''Sv. Kata'', Zemunik, KUD ''Laz'' i KUD ''Meteor'' Hrašćina. Nakon prezentacije hrvatske kulturno-umjetničke baštine na središnjem bistričkom trgu mogla se pogledati utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Rusije, a potom je uslijedila zabava uz Črelene lajbeke.

U nedjelju je pak na rasporedu bio dvostruki program. U jutarnjim satima na središnjem bistričkom trgu održana je Prezentacija pripreme bistričkih štrukli ''Za svakog hodočasnika jedan štrukel'', uz nastup Zbora Udruge umirovljenika Marija Bistrica ''Bistričko zvono''. Pripremu štruklov prezentirale su članice Udruge ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica, koje u štrukle i prodavale u humanitarne svrhe. U večernjem pak terminu na rasporedu je bila druga filmska večer u organizaciji udruge ''Stav'' Hot dox sa Stavom. Ovaj puta prikazan je film  "Hotel Svitanje" slovačke autorice Marie Rumanove.

Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica

U ovom tjednu slavi se Blagdan Majke Božje Bistričke, koji je ujedno i Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica. Svečana sjednica Općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak 12. srpnja u 16.30 sati u Dvorani božanskog milosrđa, a prethodi joj misa u Karmelu u 15 sati. Ususret samoj svetkovini MBB, u Svetištu je na rasporedu trodnevna priprava 10., 11. i 12. srpnja u 18 sati. U predvečerje svetkovine u četvrtak u 20.30 sati na rasporedu je tradicionalna procesija sa gorućim svijećama od Crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je u 22 sata prva misa Svetkovine, a predslavit će je vlč. Duje Kurtović, župnik župe sv. Franje Ksaverskog, Švarča – Karlovac. Na samu svetkovinu u petak 13. srpnja mise su u 7.30, 9, 11 i 18 sati. Misu u 11 sati predslavi biskup mons. Marin Barišić.

Bistrička noć uz Pravila igre i TS Prava ekipa, Tajči na bistričkoj kalvariji

Za vikend ''Ljeto u Mariji Bistrici'' donosi u subotu tradicionalnu Bistričku noć, koja na središnjem trgu počinje u 20.30 sati. Za zabavu će biti zaduženi TS ''Prava ekipa" i ''Pravila igre''. Tu je i ponuda kolača Udruge Hrvatska žena Marija Bistrica, lovački gulaš LD Fazan, fiš paprikaš ŠRD Šaran i ponuda vina Udruge vinogradara Marija Bistrica. U nedjelju će pak u Mariji Bistrici gostovati legendarna Tajči. U organizaciji Svetišta MBB-e, kod 12. postaje bistričke Kalvarije svjedočanstvo Tatjana Cameron – Tajči, uz svjedočanstvo vjere, održat će koncert duhovne glazbe, s početkom u 19.30 sati. U najavi koncerta organizatori podsjećaju kako je Tatiana Tajči Cameron međunarodno priznata glazbenica, autorica i certificirani life coach. Kroz glazbu, kolumne, radionice, konferencije i video emisije Tajči tematski upućuje na to da treba više voljeti, težiti ka iscjeljenju duhovnih i emotivnih rana i na taj način biti izvorom pozitivnih promjena u svijetu. Publici u Hrvatskoj i regiji poznata je po karijeri tinejdžerske zvijezde i hitu Hajde da ludujemo. U SAD-u je održala više od tisuću duhovnih koncerata i etablirala se kao jedna od vodećih umjetnica i motivacijskih govornika u Katoličkoj Crkvi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook