Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Obrtnici po drugi puta hodočastili Majci Božjoj Gorskoj

Hodočašće obrtnika Krapinsko – zagorske županije u marijansko svetište u Loboru prvi je puta održano lani, a sada je okupilo i obrtnike iz sjeverozapadne Hrvatske


Drevno marijansko Svetište u Loboru danas je domaćin drugom Hodočašću obrtnika sjeverozapadne Hrvatske Majci Božjoj Gorskoj. Jedinstveno hodočašće po prvi su puta organizirali prošle godine Župa Lobor, Udruženje obrtnika Zlatar i Obrtnička komora KZŽ za obrtnike Krapinsko – zagorske županije, a ove se godine hodočašće proširilo i obuhvatilo obrtnike sjeverozapadne Hrvatske.

Hodočašće je započelo križnim putem od kapele sv. Antuna do crkve Majke Božje Gorske, koji je predvodio loborski župnik, vlč. Vladimir Drnetić, koji je u najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj pozdravio sve obrtnike i vjernike, među kojima su bili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predsjednik Udruženja obrtnika Zlatar Darko Varga, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i brojni drugi hodočasnici.

Kao jedan od inicijatora, predsjednik zlatarskih obrtnika Darko Varga, istaknuo je da s današnjim danom obrtničko hodočašće ulazi u tradiciju. – To nam je na čast jer uz svakodnevne obaveze i izazove u obrtništvu, potrebna nam je duhovna obnova da nas okrijepi da u svojoj stvaralačkoj obrtničkoj vještini možemo biti još bolji – istaknuo je Varga. Zadovoljstvo nije krio niti predsjednik OK KZŽ Pleško. – Hodočašće se proširilo na sjeverozapadnu Hrvatsku, puno je više hodočasnika nego lani, ima nas oko 200, a kroz par godina planiramo ga proširiti na čitavu Hrvatsku, što bi onda postalo jedno obrtničko okupljanje za duhovnu obnovu – istaknuo je Davor Pleško.

Da mu je drago što se hodočašće održava i ove godine, potvrdio je zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. - U ime Županije želim obrtnicima zahvaliti na svemu što rade. Ovo je hvalevrijedna inicijativa, puno je više hodočasnika nego prošle godine i sigurni smo da će  ovo postati tradicionalno hodočašće. Čestitam na ovoj inicijativi i ideji, a Krapinsko – zagorska županija će se uvijek uključiti i pomagati, jer,  sve je počelo od obrtništva, u Hrvatskoj je preko 95 posto malih i srednjih poduzeća i to treba poštovati – dodao je Ferek – Jambrek.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook