Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] 'Možemo biti ponosni što je ekološka proizvodnja u Hrvatskoj u velikom porastu'

U Bedekovčini se danas i sutra održava Eko arena – sajam ekoloških proizvoda


Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i ove je godine organizirala  drugi eko sajam Eko Arena koji će se otvorio danas, a održava se još i sutra u dvorani Srednje škole Bedekovčina. Riječ je o prodajnom sajmu ekoloških proizvoda i konferenciji o ekološkoj poljoprivredi, a na samom otvorenju ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarsko savjetodavne službe Zdravko Tušek rekao je kako će se u dva dana održavanja EKO ARENE moći vidjeti zanimljiv program.

- Ove godine okupili smo 80 raznih izlagača, ovdje je i nekoliko tvrtki koje se bave prodajom i distribucijom repromaterijala u ekološkoj poljoprivredi. Riječ je o sredstavima zaštitu bilja, gnojiva i slično. Tijekom dva dana održavanja imat ćemo značajan i zanimljiv program. Čut ćemo koje su novosti u zakonodavstvu, koji su trendovi u ekološkoj proizvodnji, o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji, a razmijenit ćemo iskustva s kolegama iz Slovenije koji će pričati o ekološkoj proizvodnji u voćarstvu tj. o proizvodnji jabuka - istaknuo je Tušek koji se se osvrnuo i na trend ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.  - Možemo biti ponosni što je ekološka proizvodnja u velikom porastu. Trenutno se s ekološkom poljoprivreda odvija na oko 100 tisuća hektara, a unatrag dvije godine smo u ekološku poljoprivredu kroz sustav potpore investirali preko 370 milijuna kuna.  Porast površine proizvođača je znatno veći. Imamo oko 4500 proizvođača, a sve je više onih proizvoda koji dolaze u finalizaciju i koji se nalaze na našim policama specijaliziranim trgovinama koje se bave ovakvim tipom prodaje - kazao je Tušek.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban istaknuo je kako ova druga Eko arena pokazuje da itekako postoji interes izlagača, ali i interes za bavljenje ekološkom poljoprivredom. - Ljudi su jako dobro prihvatili ovo događanje, a važno je reći da mi tradiciju u poljoprivredi imamo, imamo i kvalitetnu školu i svo potrebno znanje. Drago mi je da su se u tako velikom broju odazvali OPG – ovi jer ovo je prilika za suradnju između njih i kupaca – rekao je Ban.

Zamjenik župana za gospodarstvo, Anđelko Ferek Jambrek također je pohvalio događanje uz riječi da je Bedekovčina, zbog postojanja uspješne srednje škole poljoprivrednih smjerova, upravo pravo mjesto za održavanje Eko arene. Spomenuo je i neke mjere Krapinsko – zagorske županije usmjerene na pomoć poljoprivrednicima. –Mjere Krapinsko – zagorske županije usmjerene su prema razvoju ekološke proizvodnje, a naši su pravilnici prilagođeni tome da ekološki proizvođači imaju prednost. Naše male parcele su dobre upravo za takav vid proizvodnje. Trenutno imamo oko 110 hektara pokrivenosti ekološkom proizvodnjom i petnaestak proizvođača. Najviše proizvođača tog tipa imamo u povrćarstvu i voćarstvu – dodao je Ferek Jambrek uz riječi da će Županija u idućoj godini za poljoprivredu izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna. Poželio je poljoprivrednicima dobru godinu bez tuče, leda i mraza te ostalih vremenskih nepogoda.

Na događanju je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića koji je rekao kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske ulažu znatne napore u razvoj poljoprivredne proizvodnje te je svim poljoprivrednicima poželio plodonosnu 2019. godinu.

Dodajmo kako su na otvaranju nastupila djeca iz bedekovčanskog vrtića te vokalni sastav OŠ Bedekovčina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook