Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Kumrovečko Društvo Naša djeca proslavilo dvadesetu godišnjicu rada

Kumrovečka djeca sa svojim voditeljicama pripremila su prigodan program koji je dobro zabavio okupljenu publiku


Društvo Naša djeca Kumrovec protekle je subote proslavilo dvadesetu godišnjicu djelovanja. U prostorijama Općine Kumrovec okupilo se četrdesetak kumrovečkih mališana, njihovih roditelja, članica Društva i uzvanika iz javnog života koji su zajednički obilježili ovaj lijepi jubilej. Kumrovečka djeca sa svojim voditeljicama pripremila su prigodan program koji je dobro zabavio okupljenu publiku.

Samog početka djelovanja Društva osnovanog 26. 11. 1997. godine prisjetila se prva predsjednica Marina Budimir, dok je o ulozi DND-a i aktivnostima koje ono provodi govorila aktualna predsjednica Marijana Žažar Iveković. – U našoj sredini djeca imaju vrlo malen izbor aktivnosti kojima bi se bavila u svoje slobodno vrijeme, stoga je svaka aktivnost koja se provodi za djecu u našem mjestu od izuzetne važnosti. Prije 20 godina bilo je važno da se za djecu organiziraju neke vesele aktivnosti u kojima djeca mogu pokazati svoju kreativnost, zabaviti se, nešto novo naučiti i međusobno se družiti. Svih tih 20 godina i dalje se njeguju iste vrijednosti s time da je dodatna zadaća da se djeca u takvim aktivnostima ne samo druže i razvijaju toleranciju nego se i, barem nakratko, odmaknu od televizije, mobitela i računala koji su, u zadnje vrijeme, postali glavni dječji prijatelji – rekla je predsjednica kumrovečkog DND-a.

Priznanja DND-a

Uslijedila je dodjela priznanja zaslužnim članovima, pojedincima, udrugama te predstavnicima KZŽ i Općine Kumrovec koji su kroz svih dvadeset godina podupirali rad Društva i omogućili njegovo neprekinuto djelovanje.

Događanju su između ostalih prisustvovali župan KZŽ Željko Kolar, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički, ravnateljica OŠ Josipa Broza Željka Töpfer, ravnateljica Dječjeg vrtića Jaglac Kumrovec Vera Iveković i drugi gosti.

Načelnik Robert Šplajt čestitao je Društvu godišnjicu. – DND je jedno od najaktivnijih udruga u našoj Općini i znamo da uvijek možemo računati na vas, kao što i vi možete uvijek računati na Općinu. Ponosni smo na ovaj jubilej i na naše Društvo koje je toliko aktivno i koje pridonosi budućnosti naše djece i boljem životu u Kumrovcu. Općina Kumrovec je jako aktivna na podupiranju djece i mladih. Od ove godine financiramo udžbenike za sve osnovnoškolce koje pohađaju OŠ Kumrovec. Povećane su i jednokratne naknade za rođenu djecu sa 1.000,00 na 2.000,00 kuna. Dvostruko smo povećali stipendiranje studenata, proširujemo vrtić, jer nam je zbog nedostatka prostora to hitno potrebno – rekao je Šplajt te izvijestio da se Općina u suradnji s DND-om prijavila na dva natječaja s ciljem uređenja dječjeg igrališta u Kumrovcu.

O značaju djelovanja DND-a govorio je župan Željko Kolar. – Tamo gdje sustav nije dovoljno dobro organiziran i ne pokriva sve ono što bi djeca trebala imati, pogotovo u manjim sredinama, tu su DND-i sa svojim radionicama i različitim programima gdje se djeci daje mogućnost da izraze svoju kreativnost. Ono što je izuzetno bitno je i stvaranje pozitivnog ozračja koje vlada među djecom i među roditeljima – rekao je župan Kolar čestitavši DND-u Kumrovec dvadesetu godišnjicu rada.

Status Krapinsko-zagorska županija – prijatelj djece

Župan je ujedno najavio i namjeru KZŽ da ponese status „Županija – prijatelj djece“. – Pokrenut je postupak između Društava naša djeca Hrvatska i Zajednice županija. Nakon projekta općine i gradovi prijatelj djece i županije će moći steći status prijatelj djece. Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija su najbliže zadovoljavanju vrlo strogih kriterija koji su potrebni za dobivanje tog statusa. Naravno da je to uvijek lakše kada imate ovakve općine gdje DND-ovi jako dobro rade. Općina Kumrovec nema status prijatelja djece, ali uz ovakav aktivni rad društva i onoga što općina radi, mislim da bi trebalo ući u taj proces da dobiju status. Nije to samo zbog ploče koja se postavlja na zgradu, nego to znači da ste strahovito puno napravili za djecu – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook