Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Izložba starih sorti jabuka iz desinićkog kraja

Središnja proslava Dana jabuka u Desiniću kao praznik jabuka desinićkog kraja i okolice održana je u subotu


Prošlog vikenda Općina Desinić je uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko-zagorske županije tradicionalno održala 6. Izložbu starih i autohtonih jabuka. Izlagači su skupljali plodove jabuka nekoliko dana, zaključno s petkom te nakon determinacije starih sorti u prostoriji PMZ "Zagorke" Desinić, u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom KZŽ u subotu su donesene u rustikalnu dvoranu Dvora Veliki Tabor, gdje su složene za izložbu.

Središnja proslava Dana jabuka u Desiniću kao praznik jabuka desinićkog kraja i okolice održana je u subotu u nazočnosti izaslanika Ministarstva poljoprivrede, Mladena Fruka, Jasne Petek, zamjenice župana KZŽ, te susjednih načelnika i načelnica. Domaćin slavlja, desinićki načelnik Zvonko Škreblin je u sklopu otvorenja 6. izložbe jabuka pozdravio nazočne, zaželio im dobrodošlicu te se zahvalio na pruženoj pomoći u organizaciji ovog slavlje te naglasio kako je i ovogodišnja izložba jabuka priređena s ciljem očuvanja starih sorti jabuka, edukacije stanovništva o zaštiti prirode i poticanja proizvodnje na ekološki prihvatljiv način. Jasna Petek je naglasila kako desinićki Dani jabuka imaju značajan udio u prepoznatljivosti i promociji Desinića kao ruralno-turističkog odredišta, a svoj doprinos u tome daju mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i drugi poduzetnici, institucije i pojedinci. Uz 6. izložbu jabuka, edukacije i radionice, prodajnu izložbu domaćih proizvoda i bogat kulturno – umjetnički program, u sklopu manifestacije održan je i Festival slastica od jabuka, a na štandovima su se nudilaprigodna jela i pića od jabuka, među kojima i ukusno tradicionalno jelo "jabučnjak".

Otvorenju izložbe jabuka prethodila su predavanja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne služba KZŽ o uzorku sortnih jabuka, prorjeđivanju plodova, utjecaju gnojidbe na prinos i kvalitetu jabuka te o bolesti i zaštiti voćaka. O održavanju starih sorti jabuka kroz vrijeme, predavao je slovenski agronom Adrijan Černelč, JZ Kozjanski park, Podsreda. Dječji vrtić Tratinčica organizirao je: "Dječji kutić", gdje su mališani slikali i oblikovali jabuke na različite načine, uz posebno isticanje jabuke-ježa. Direktor TU područja KDZS Milan Kladnički, dodijelio je poklone za najljepše uređen štand Pjevačkom zboru "Đuro Prejac", za najbolju tradicionalnu slasticu - pitu od jabuka - Domu Bidružica, a za najbolju novu slasticu "Jabuka u čaši" Dječjem vrtiću "Tratinčica" Desinić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook