Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO I VIDEO] Svečanom sjednicom Općina Desinić proslavila 25. obljetnicu postojanja

Jučer je u Vatrogasnom domu u Desiniću održana svečana sjednica povodom Dana općine i Župe Sv. Jurja. Ova je sjednica bila posebna i po tome što je obilježena 25.godišnjica postojanja Općine Desinić.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik vijeća Velmir Šlogar, a okupljenima je najvažnije projekte realizirane na području Općine predstavio načelnik Zvonko Škreblin. Istaknuo je na samom početku svog govora kako je Općina Desinić svjesna svog napretka i potencijala, ali i možebitnog prostora za daljnji razvoj. – Od 1993. godine kada je Općina osnovana riješili smo neke osnovne probleme i potreb ovog kraja poput plinofikacije, vodoopskrbe i asfaltiranja cesta. U novijoj prošlosti okrenuli smo se EU fondovima, ali i brojnim drugim natječajima ministarstvama kako bismo ostvarili projekte – istaknuo je načelnik nabrajajući uspješno realizirane projekte poput uređenja ceste Grešna Gorica – Fistrići, uređenja čekaonice, parkirališta i tržnice u centru mjesta i sanaciju klizišta. – Prijavili smo projekt i u program 'ZAŽELI' čiji je cilj pronalazak posla za teže zapošljive kategorije žena, ostvarili smo sufinanciranje iz raznih programa EU, a najnoviji je onaj iz mjere 7.4.1 gdje smo dobili sredstva za obnovu kuće našeg velikana Đure Prejca – naglasio je Škreblin dodajući kako u općini buja i kulturni život zahvaljujući brojnim aktivnim udrugama. Naglasio je i važnost turizma, a pogotovo Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela koja je nagrađena i na Danima hrvatskog turizma kao finalist u kategoriji 'Najbolja destinacija ruralnog turizma'.

Na svečanoj je sjednici prikazan i kratak promo film o općini, a u ime svih načelnika i gradonačelnika veliku je obljetnicu Desinićancima čestitao načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša kao i gradonačelnik prijateljskog češkog grada Holševa, Rudolf Seifert.


Suradnju s načelnikom pohvalio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Kaže, Desinić je ozbiljno shvatio koliko je projektiranje i prijava na EU projekte važan čimbenik razvoja. – Posebno pohvaljujem i Turističku zajednicu područja Desinić, Kumrovec i Zagorska Sela koja radi odličan posao, ali zahvaljujem i svim poduzetnicima i obrtnicima, ne samo ovdje u Desiniću, nego i šire, što su u teškim vremenima sačuvali radna mjesta i omogućili da budemo u samom hrvatskom vrhu kada je u pitanju gospodarski rast i nova zapošljavanja – rekao je Željko Kolar.

Prisutnima se obratio i državn tajnik Mario Šiljeg, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića te saborski zastupnik Žarko Tušek, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je istaknuo kako treba zahvaliti svim ljudima kroz povijest Desinića jer upravo je zbog njih i njihova angažmana Desinić dana ugodno mjesto za život. Tušek je pozvao i na zajedničku suradnju i na optimističnije gledanje u budućnost.

Na kraju sjednice dodijeljena su priznanja istaknutim pojedincima. Tako su plakete uručene Krapinsko - zagorskoj županiji, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvu poljoprivrede, Županijskoj uprava za ceste Krapinsko zagorske županije, Hrvatskim vodama, Gradu Holešovu, Gradu Glognitzu, Općini Tuhelj, OŠ Đuro Prejac, DV Tratinčica i Franji Mezaku. Za istaknut rad i rezultate u gospodarskom području diploma općine Desinić dodjeljuje se Mini mljekari Veronika, za istaknut rad i rezultate u socijalnoj i društvenoj oblasti Domu Bidružica, a za istaknut rad i zalaganje u kulturnoj umjetničkoj i sportskoj oblasti Kuburaškom društvu Desinička kubura, Nogometnom klubu Desinić i Desinićkim mažoretkinjama. Zahvala se dodjeljuju pak KUD – u Horvatska, Lovačkom društvu Šljuka, Pjevačkom zboru Đuro Prejac, Sportskom centru Božidar Brumen, Hokej klubu Desinić, Limenoj glazbi Karlo Lugarić, Plesnoj družbi Veronika Desinička, DVD –u Desinić, Tamari Gašpert, Leonu Beberu, Lei Beber, Luki Halužanu,Udruzi hrvatskih branitelja Desinić, Udruzi vinara i podrumara Desinićki barilček, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Muzejima Hrvatskog zagorja, Zagorskom vodovodu i Turističkoj zajednici područja Desinić, Kumrovec, Zagorska Sela.

Valja reći kako su program prije same svečane sjednice izvele Zagrebačke i Desinićke mažoretkinje, a svirala je limena glazba Karlo Lugarić. Udrua Desinićka kubura, uz goste iz Češke, zapucala je pred vatrogasnim domom, a za ugodnu atmosferu za trajanja sjednice pobrinuo se odličan zbor Đuro Prejac te KUD Horvatska.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.  Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program