Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Diljem Zagorja obilježila se druga nedjelja Adventa

Palila se druga adventska svijeća, organizirale kreativne radionice, izložbe itd.


15. Božićna priča u Muzeju "Staro Selo" Kumrovec

U nedjelju je u prostorijama Muzeja "Staro selo" Kumrovec na tradicionalnoj 15. Božićnoj priči, u radionicama nematerijalne baštine sudjelovalo je više od stotinu djece u pratnji roditelja.

Zaposlenici Muzeja i javnih radova, pod budnim okom voditeljice Muzeja Tatjane Brlek, podučavali su djecu kako se rade ukrasi od krep papira, oslikavanje kuglica, izrada našperenih borića, izrada medenih ukrasa za bor te izrada čestitki.

Potom je upriličen susret sa Svetim Nikolom i Krampusom. Sveti Nikola je dijelio djeci paketiće sa slatkišima , a njegov pratilac dijelio je šibe za neposlušnu i zločestu djecu.

Tete kuharice su djecu nudili čajem i medenjacima, a odrasle kuhanim vinom.

Vrhunac Božićne priče je paljenje 2. advenetske svijeće, uz pjesmu "Zipke". Slavlje su dopunjavali Perica Novosel, poznati kreator jaslica. Na "Zdencu radosti" je kumrovečki KUD "Zipka" pjevalo tradicijske božićne popevke, pod vodstvom harmonikašice i pjevačice Zdenke Poljak, a tu je bila i glazbena nada Domagoj Županić.

Kreativna adventska radionica za djecu u Zlatar Bistrici

Program 'Adventa u Zlatar Bistrici' nastavljen je prošle subote kreativnom radionicom za djecu, drugom po redu, u organizaciji zlatarbistričke Udruge žena 'Zagorska škrinjica'. Radionica se održala u Vjeronaučnoj dvorani župne crkve Sv. Ivana Krstitelja, a kao i prošle subote, odaziv je bio odličan. Djeca su ovoga puta izrađivala blagdanske ukrase od perušine i rafije, poput anđela, mašnica, zvijezda i slično, a izrađenim će prirodnim nakitom uoči Božića biti okićen poseban 'dječji bor' u župnoj crkvi. Predsjednica udruga ančica Pečatnik zadovoljna je odazivom te najavljuje zanimljivo događanje koje udruga organizira za iduću subotu. U Domu kulture u Zlatar Bistrici 15. prosinca s početkom u 17 sati održat će se zabavno – glazbeni koncert na kojem će nastupiti TS Vinski brati, Rajko Suhodolčan, Barbara Suhodolčan i Gordana Ivanjek Tušek, a ulaz je slobodan.

Zapaljena druga adventska svijeća na krapinskom trgu

Na Trgu Ljudevita Gaja prošle je subote zapaljena druga adventska svijeća. U prvom tjednu zapaljena je svijeća koja simbolizira nadu, u drugom svijeća koja simbolizira mir, u trećem će biti zapaljena svijeća koja simbolizira radost, a svijeća koja je biti zapaljena četvrte nedjelje došašća simbolizira ljubav. Program paljenja druge adventske svijeće organizirali su Turistička zajednica grada Krapine, Grad Krapina, Franjevački samostan, Odred izviđača Hrvatsko zagorje Krapina, Udruga “Hrvatska žena” Krapina i Krakom d.o.o., a svojim nastupom uveličali su ga Gradski puhački orkestar Krapina, Zbor „Iskrice“ DND-a Krapina i Zbor Srednje škole Krapina.

Izložba „U susret Božiću“ u Gornjoj Stubici

Prošle je nedjelje u Galeriji ''Lipa'' u Gornjoj Stubici, otvorena adventska izložba ''U susret Božiću'', u organizaciji Gornjostubičke udruge Lipin cviet. Izloženi su vjenići za vrata i kuglice ukrašene decoupage tehnikom, s motivima jaslica i Isusovog rođenja, anđela i slično. Tom je prigodom predsjednica udruge Tatjana Hikec je na pčetku pozdravila goste i posjetitelje te najavila umjetnički program. S adventskim su pjesmama nastupile ŽVA Fiola, a pjesnici Franjo Ordanić iz Oroslavja, Đurđica Zrinščak Družinec iz Stubičkih Toplica, Štefica Čajko iz Donje Stubice i Valentina Babić iz Oroslavja pročitali su svoja promišljanja o adventskom vremenu u kojem se nalazimo, vremenu iščekivanja Isusovog rođenja i kako se pripremiti za Isusov dolazak. Na kraju se u ime Općine prisutnima obratila i otvorila izložbu predsjednica općinskog vijeća Đurđa Labaš. Izložba se može razgledati do petka 14. prosinca do 18.30 sati, a nakon toga kuglice će se moći kupiti u subotu 15. prosinca od 10 sati na Božićnoj bajci u Donjoj Stubici.

Po prvi puta adventski program u Tuhlju

U nedjelju 9. prosinca po prvi puta u Tuhlju je organiziran prigodan adventski program uz paljenje 2. svijeće na adventskom vijencu. Nakon održane mise i molitve vlč. Šengule ispred crkve Uznesenja blažene Djevice Marije, sudionici su pogledali nastup učenica Osnovne škole Lijepa naša iz Tuhlja, te zajedno sa crkvenim zborom zapjevali adventsku pjesmu ''Visom leteć ptice male''.

Adventsko druženje nastavljeno je uz kuhano vino, face painting za djecu, nastup gitarista i mogućnost kupnje prigodnih ukrasa učeničke zadruge ''Kotaček'' iz OŠ Lijepa naša, Udruge umirovljenika općine Tuhelj, te prirodnih proizvoda i ukrasa domaćih OPG-ova. Advent u Tuhlju organizira se po prvi puta, u organizaciji Turističke zajednice Biser Zagorja koja okuplja  područje općine Tuhelj, grada Klanjca i općine Veliko Trgovišće.

''Adventska događanja u Turističkoj zajednici Biser Zagorja započela su paljenjem 1000 lampica na božićnom drvcu u Termama Tuhelj. Nakon što smo upaliti prvu i drugu adventsku svijeću na vijencu u Velikom Trgovišću i Tuhlju, nastavljamo sljedeće nedjelje u Klanjcu s početkom u 11 sati, uz  crkveni zbor, Aljošu Mutića i drugi prigodan program. Tijekom ovog adventskog vremena slijedi nam i tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert 23.12. u Tuhlju u organizaciji KUD-a Naša lipa. Za 26. i 27.12. pripremili smo bogat program događanja u Velikom Trgovišću, a osobito izdvajamo žive jaslice, Božićni koncert, nastup Alana Hržice, vožnju turističkim vlakićem i kočijama za najmlađe'', poručila je tom prilikom direktorica TZP Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar.

Upaljena druga adventska svijeća u Donjoj Stubici

U Parku Jure Stubičanca u nedjelju je upaljena i druga adventska svijeća, pomirilica ili betlehemska. Upalio ju je Stanko Balažić iz Donje Podgore, koji je najveći darivatelj krvi s područja donje Stubice te je krv darovao čak 123 puta. Paljenju svijeće prisustvovali su i gradonačelnik Nikola Gospočić, predsjednik gradskog vijeća Nikola Boromisa te direktoricas TZP Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec. Nakon paljenja svijeće, građani su se družili uz kuhano vino i čaj.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook