Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Ansambl Zabok oduševio slavljeničkim koncertom i pokazao zašto je jedan od najboljih u Hrvatskoj

Zabočka Sportska dvorana bila je ispunjena do zadnjeg mjesta


Ansambl Zabok jučer je u zabočkoj Sportskoj dvorani proslavio 60. godina postojanja uz veliki slavljenički koncert. Koliko je značaj Ansambla za Zabok i koliko je Ansambl vole Zabočani govorila je činjenica da je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svaku plesnu točku Zabočani su nagradili gromoglasnim pljeskom.

Kako nam je rekla voditeljica Ansambla Senka Jurina netom prije početka koncerta, osjećaj je izvanredan . Pripreme su traje djelomično cijelu godinu, a zadnja dva tjedna pripreme su bile jako žestoke. Sad kad se stišava i svjetla pozornice se polako pale, ugodan je osjećaj. Što se tiče reportoara, pokušat ćemo pokazati ono što smo radili u zadnjih 10 godina, ali i podsjetiti se na neki način što se radilo prošlih 60 godina. Vidjet ćemo sve izričaje koje Ansambl Zabok inače njeguje – izvorni folklor, koreografirani folklor, suvremeni folklorni izričaj i plesne parove – rekla je Jurina.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek nije krio zadovoljstvo i ponos što Ansambl Zabok obilježava vrijedan jubilej. - Ansambl Zabok je na ponos grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije, ali i Hrvatske s obzirom na rezultate i status koji imaju u stručnim krugovima. Od kritičke stručne javnosti tretiraju se kao profesionalni sastav bez obzira što su svi amateri, no oni su po svojem radu veliki profesionalci i pod stručnim vodstvom Senke Jurina postižu iznimne rezultate. To mi je posebno drago jer je to tradicija koja je počela s ocem voditeljice Ansambla Zvonkom Turkovićem koji je bio pionir folklora u Zaboku i koji je pokrivao čitavo područje Republike Hrvatske s brojevima i točkama, a on je bio i pionir motokrosa u Zaboku. Ansambl Zabok je brend Zaboka – objasnio je Hanžek.

Krapinsko-zagorski župan imao je samo riječi hvale za Ansambl. - Moramo biti iskreni i reći da je Ansambl Zabok najbolji ansambl kojeg imamo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Uz Ansambl Lado to je najbolji Ansambl u Hrvatskoj. Jedini uz Ansambl Lado imaju certifikat očuvanja kulturne baštine i to je sigurno na ponos i samom Ansamblu, Gradu Zaboku te Krapinsko-zagorskoj županiji. Kroz našu manifestaciju 100 % ZAGORSKO i u Zagrebu i u Puli i u Rijeci nositelj kulturno-zabavnog programa je Ansambl i zbog toga sam im jako zahvalan, a čestitam im na 60 godina uspješnog rada – istaknuo je Kolar.

- U Krapinsko-zagorskoj županiji ima velik broj kulturno-umjetničkih društava i imamo Zajednicu kulture preko koje financiramo sve manifestacije. Izuzetno bitno je kad se vani predstavljate da znate sve o svojoj kulturnoj baštini, tradiciji i povijesti i kad nam dolaze ljudi iz inozemstva te kad se mi prezentiramo u inozemstvu da to radimo dobro, ne zbog stranaca, već zbog sebe. Ako sami ne cijenimo svoju kulturu i svoje običaje i baštinu, onda to neće raditi nitko drugi – osvrnuo se župan Kolar.

Dodajmo kako su na koncertu prikazani putem prezentacije sami počeci Ansambla i njihov razvitak, a voditeljica Ansambla Senka Jurina je za svoj dugogodišnji rad primila i zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije.

Proslava 60. godišnjice Ansambl Zabok zaključit će se redovnim godišnjim koncertom 29. prosinca ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook