Prethodni članak
Sljedeći članak

Fiole snimile album s 20 marijanskih kajkavskih pjesama

Pjesme su snimane u crkvama u Gornjoj Stubici i Sv. Križu Začretju, a promocija će biti krajem studenoga


Ženski vokalni asambl Fiola priprema novi nosač zvuka s dvadeset marijanskih pjesama, koji će predstaviti krajem studenoga. Sve su pjesme snimljene, stoga je u tijeku finalizacija, radi se na recenzijama i tisku.

– Ideja je nastala prije dvije godine, potaknuo nas je bivši pročelnik za kulturu u Krapinsko – zagorskoj županiji Ivan Lamot, s kojim smo puno surađivale i puno nas je pratio, a odabir 20 pjesama napravio je Ivica Kontent. Radi se o najznačajnijim marijanskim pjesmama kajkavskog govornog područja, obzirom da je ovaj naš kraj tradicionalno vezan uz proštenja i marijanska svetišta po Zagorju, stoga smo ovime željele dati svoj doprinos kulturi i tradiciji proštenjarstva u Hrvatskom zagorju – ispričala nam je članica ŽVA Fiola Sabina Frgec. Snimanje pjesama odrađeno je u prosincu u tri navrata, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju i u Crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici, u aranžmanu Kasandra Studia, no probe su trajale mjesecima prije.

– Trebale smo uskladiti sve obveze, no vrlo dobro se već poznamo, obzirom da već 19 godina djelujemo skupa, jako smo dobre prijateljice i obitelji su nam povezane – istaknula je Frgec. Dio pjesama snimljeno je a capella, a neke uz pratnju Marka Đurakića na orguljama Heferer. Promocija će biti krajem studenoga. Djevojke su otkrile kako se vesele realizaciji ovoga projekta, a za financijsku pomoć pri realizaciji zahvaljuju Krapinsko – zagorskoj županiji i Općini Gornja Stubica. Fiole će sljedeće godine proslaviti 20 godina djelovanja i nastupa na kulturnim te privatnim događanjima sa svojim šarolikim repertoarom. – Volimo doprijeti do publike, važno nam je da publika prepozna našu emociju, to nam je podstrek za dalje – rekla je još Frgec. No, prije velike obljetnice, slijedi skorašnja promocija novog, četvrtog albuma, kojem se, osim Fiola, veseli njihova publika i zasigurno svi kajkavci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook