Prethodni članak
Sljedeći članak

FESTIVALOM POLKI I VALCERA ZAPOČELO JANINE 2017: Pobjednici 9. Loborfesta Ansambl Juhej, publika svoj glas dala Štimungu Zagorja

I ove su godine ljubitelji polki i valcera napunili šator i uživali u međunarodnom festivalu oberkreiner glazbe u organizaciji Kulturno – turističkog društva Loborfest


U nedjelju 23. srpnja održan je 9. po redu Lobofest, kako kažu organizatori, najveći i najpoznatiji festival polki i valcera u Hrvatskoj na kojem su nastupili sastavi iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su bili Dario Šeremet, predsjednik, Anita Pazl iz Slovenije i Vedran Malogorski Kristalni bariton osvojio je Ansambl Juhej sa skladbom Plesalka, a nagradu publike Štimung Zagorja za skladbu Ja bi svoju ženu menjal. Nagrada generalnog pokrovitelja otišla je u ruke sastava Zvuci Zagorja, a za najbolji aranžman Ansamblu Upanje, dok su najbolji scenski nastup imali Fiškali. 

Dodijeljene su i nagrade za najbolje tekstove. Prvo mjesto osvojili su Kajtoneri za pjesmu Mamica, drugo Zvuci Zagorja sa skladbom Još se na nju diši, a treću grupa Foršus za skladbu Lovačka. - Za najbolji tekst pjesme „Mamica“ može se reći da je lirska, nježna i slikovita, onakva kakva se očekuje od pjesme tog naziva i tematike. Za drugu pjesmu „Još se na nju diši“ može se reći da je jezično bogatija od ostalih pristiglih pjesama što joj daje poseban šarm i pjesničku ljepotu, a treča pjesma „Lovačka polka“ došla je na treče mjesto kao šaljiva, humoristična jer kaj je život bez smijeha, u ovom slučaju lovačkog – istaknuo je predsjednik žirija za ocjenjivanje tekstova Darko Raškaj, uz kojeg su u žiriji još bili Đurđa Lovrenčić iz Donje Pačetine i Zvonko Kudelić iz Zlatara. Dodijeljene su i statusne nagrade. Zlatnim baritonima nagrađeni su Ansambl Juhej i Zvuci Zagorja, srebrnim Fiškali, Dravski muzikanti, Ansambl Upanje i Štimung Zagorja, a brončanim Foršus, Kajtoneri i Tri Fantastik.

Janine se nastavlja u srijedu 26. srpnja, na sam blagdan sv. Ane uz Janinski sejem, svetu misu i svečanu sjednicu Općinskog vijeća na rasporedu je u 13 sati. Od četvrtka do nedjelje pod šatorom se odvija i bogati glazbeni program. Izdvajamo koncert Miroslava Škore u četvrtak od 22 sata. U petak, 28. srpnja održava se Festival amaterskih kazališta, Vinarijada, a za glazbeni program pobrinut će se Fiškali. U subotu, 29. srpnja u organizaciji ŠRD 'Pastrva' Lobor održat će se Memorijal „Vladimir Sokolić. U Društvenom domu Stari Golubovec održat će se izložba slika Udruge LED pod nazivom 'Sjećanje na rudarski kraj'. Pod šatorom se organizira večer folklora od 19 sati, od 20 sati feštu sprema tamburaški sastav Barabe. U nedjelju 30. srpnja program sprema Udruga Viteško društvo Svetog Križa, Gromovi Zazidja, a Janine završava tamburaškom večeri, viteškim balom te svirkom sastava Zvuci Zagorja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook