Prethodni članak
Sljedeći članak

['FESTIVALČIĆ' KRUNA PROJEKTA] 'Baltazar je prekrasan primjer sinergije svih u regionalnoj zajednici'

Još jedna godina uspješne provedbe projekta predstavljena je 2. 'Festivalčićem', koji se održao u OŠ Janka Leskovara u Pregradi


Drugi 'Festivačić', događanje kojim je predstavljena još jedna godina uspješne provedbe projekta Baltazar 4, održan je danas u OŠ Janka Leskovara u Pregradi, u sklopu nacionalne kampanje Dani otvorenih vrata EU projekata, koja se diljem Hrvatske provodi do 19. svibnja.

U programu su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola partnera projektu koji se u Krapinsko – zagorskoj županiji provodi već šestu godinu, a škole su se predstavile putem putem promotivnog štanda te glazbenim, plesnim i dramsko - scenskim izvedbama. – Ovaj projekt velik je iskorak za djecu i mlade s teškoćama u razvoju naše županije jer im omogućava onaj prvi korak u inkluziji u društvenu zajednicu, a to je odgoj i obrazovanje u redovnim uvjetima. Oni trebaju određenu podršku, to je podrška pomoćnika u nastavi i već šestu godinu KZŽ vrlo uspješno provodi taj projekt – istaknula je ovom prilikom zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, zahvalivši partnerima u projektu – Zagorskoj razvojnoj agenciji, Općini Stubičke Toplice, Gradu Krapini te 30 – ak osnovnih i srednjih škola koje projekt pripremaju i provode.

- Zahvaljujem i ostalim suradnicima u osiguravanju pomoćnika u nastavi koji su mimo projekta Baltazar, koji sam nije dovoljan, a to su naše četiri udruge koje su prijavile projekte preko kojih još ima u 33 pomoćnika u nastavi i velika zahvala našim općinama i gradovima, njih 15 – ak, koji su spremno sa Županijom prihvatili sufionanciranje pomoćnika u nastavi. Projekt je prekrasan primjer kako se sinergijom svih u jednoj regionalnoj zajednici može osigurati vrlo kvalitetne uvjete odgoja i obrazovanja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju – napomenula je Jasna Petek, ističući kako je 'Festivačić' kruna Baltazara svake godine.

Kao domaćini, sve okupljene pozdravili su i ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger – Žgela te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je istaknuo svoje zadovoljstvo što je Grad također uključen u Baltazar, kroz sufinanciranje programa za jednog pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. - To je jedan mali prilog koji smo mogli dati. Drago mi je što su uključene i Osnovna škola Janka Leskovara i Srednja škola Pregrada. To je najmanje što možemo učiniti za djecu koja imaju određene teškoće – rekao je Marko Vešligaj.

Krapinsko - zagorska županija projektom Baltazar 4 osigurava potrebnu podršku za šezdesetak učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja pomoćnika u nastavi. Provedba projekta počela je 24. srpnja 2017. godine te će trajati do 27. srpnja 2021. godine. Svake školske godine pokreće se postupak ocjene potrebe za pomoćnikom te natječajni postupak za zapošljavanje pomoćnika u nastavi. Partnerski pristup i projektne aktivnosti jačaju uspostavu stručnog i održivog sustava osiguravanja podrške učenicima s teškoćama, što doprinosi ostvarivanju prava na primjereno i inkluzivno obrazovanje, jednake mogućnosti za poboljšanje odgojno-obrazovnog uspjeha, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, osamostaljenje i razvoj vještina. Ukupna vrijednost projekta je 10.872.432 kune, od čega je 10.000.000 (maksimalni iznos) kuna iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook