Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo što se mijenja i koliko će se poskupjeti odvoz smeća u Zagorju

Zagorska komunalna poduzeća od jeseni su počele s primjenom novog načina odvoza smeća koji je reguliran Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom


Komunalac Konjščina s primjenom novog načina odvoza otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom započeo je s 1. listopadom.

- Za četveročlano domaćinstvo nova cijena za dva preuzimanja miješanog komunalnog otpada bez bio otpada iznosit će 81,85 kuna što je povećanje za 29% u odnosu na dosadašnju cijenu koja je iznosila 63,08 kuna. U tu cijenu uključeno je i jednom mjesečno preuzimanje otpadnog papira i kartonske ambalaže i jedno preuzimanje korisnog otpada kao što je metal, plastika, tetrapak, najlon – rekao je direktor Komunalca Stjepan Zajec. Za papir i korisni otpad korisnicima usluge dijele se besplatne vreće.

Komposteri za zgrade

- Nova cijena sastoji se od fiksnog dijela (paušal) i varijabilnog dijela koji ovisi o broju pražnjenja posude za miješani komunalni otpad. Sustav evidentiranja pražnjenja kanti vrši se elektronskim putem preko RFID čipova koji su ugrađeni u svaku posudu za miješani komunalni otpad i sustava praćenja koji je instaliran na kamionu i koji je internetom povezan s poslovnim sustavom gdje se vrši obračun izvršene usluge – napomenuo je Zajec. Prema Odlukama o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada kojeg su donijele sve JLS odvoz miješanog komunalnog otpada vršit će se najmanje dva puta mjesečno, svaki drugi tjedan. Odvoz bio otpada vršit će se svaki tjedan i obavezan je samo za stambene zgrade u kojima živi više domaćinstava i koji nemaju okućnice ili vrta u kojem bi mogli sami kompostirati bio otpad prema naputcima koje smo već ranije dostavili svim našim korisnicima u kojima je detaljno opisano što se sve odlaže u bio otpad i što se smije kompostirati.

Usluga više nije ista

S prvim danom listopada Komunalno Zabok također je krenulo s provođenjem Uredbe o gospodarenju otpadom. Riječ je o često spominjanoj uredbi kojoj je cilj povećati količinu otpada koji se odvaja te kasnije reciklira. Kako nam je pojasnio direktor Komunalnog Zabok Rajko Turk, zadnji rok za početak provođenja Uredbe je 1. studeni.

-Iz vlastitih sredstava nabavili smo posude za miješani komunalni otpad za one koji ih nisu imali, te posude za bio otpad koje je uz posude za papir (plave) i plastiku (žute) trebao osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no oni to još nisu učinili i do prvog dana studenog sigurno neće stići – rekao je Turk dodajući kako su upravo smeđe posude za bio otpad, odnosno kompost, novost jer se taj otpad dosada nije odvajao, osim što se kompostiralo kod korisnika koji su preuzeli kompostere. Najviše je priče u javnosti bilo, naravno, o cijenama, no Turk kaže kako ne možemo govoriti o povećanju cijene, jer više ni usluga nije ista. Građanima su, kaže, novi cjenici i novi raspored odvoza otpada dostavljeni s posljednjim računom.

- Dosad smo išli na kućni prag dva puta po reciklabilni otpad i dva put po miješani otpad. Po novome idemo dva puta po papir, dva puta po plastiku i tetrapak, po bio otpad svaki tjedan i po miješani dva puta mjesečno. Ta nova cijena obuhvaća i korištenje reciklažnih dvorišta, zelenih otoka, odvoz glomaznog otpada 5 kubika godišnje po korisniku, bez naknade... – rekao je Rajko Turk. Prema novom cjeniku bi tako, kada pričamo o spremniku od 120 litara za domaćinstva, cijena minimalnih odnosno fiksnih troškova za one koji predaju bio otpad bila 62, 40 kuna, a ako korisnik kompostira sam, fiksni iznos će mu biti 56, 16 kuna. Kod gospodarstvenika će pak fiksni dio za posudu od 120 litara biti 90 kuna ako predaje bio otpad, a ako nema bio otpada, fiksna cijena bit će 81 kunu. Varijabilni dio cijene iznosi 5 lipa po litri miješanog komunalnog otpada, što za posudu od 120 litara iznosi 6 kuna. Na sve to još se dodaje i PDV – objasnio je Turk ističući kako će korisnici po stambenim zgradama u stanove dobiti male spremnike od 10 litara za bio otpad tako da ga ne moraju svaki puta iznositi ispred zgrade. Spomenute će cijene biti aktualne do kraja ove godine, a nakon toga će vjerojatno varijabilni dio za odvoz miješanog otpada rasti. Razlog tome je, pojašnjava Turk, to što se s 31. 12. 2018. godine vjerojatno zatvaraju odlagališta otpada u Zaboku i Bedekovčini.

– Mi ćemo otpad tada morati odvoziti u Gorjak u Krapinu ili u Medvedov Jarek u Klanjec - kaže Turk i dodaje kako bi konačno puštanje u rad Piškornice mnogo značilo, jer tada bi cijena bila sigurna i ista za sve korisnike koje sudjeluju u tom projektu. - Pozivamo korisnike da se strogo pridržavaju uputa kako odvajati otpad te isti odlažu izričito u za to predviđene posude. Posebno važno je reći da se naplaćuje samo miješani komunalni otpad kroz varijabilnu cijenu i to onda kad korisnik preda otpad na kućnom pragu(kad napuni posudu), a sav odvojeni otpad se posebno ne naplaćuje – rekli su iz Komunalnog Zabok.

Krakom počeo već u rujnu

Krakom d.o.o. Krapina novi način obračuna korištenja usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada primjenjuje od 1. rujna. Prema propisanoj strukturi novu cijenu čini količina predanog miješanog komunalnog otpada prema volumenu spremnika i broju odvoza otpada te cijena obvezne minimalne usluge u koji su uključeni svi troškovi rada i zbrinjavanja sakupljenog otpada. Cijenom su obuhvaćene i sve usluge odvojenog skupljanja komunalnog otpada propisane Uredbom i Odlukama JLS – odgovorili su nam i krapinskog Krakoma, uputivši nas na njihov cjenik, dostupan na web stranicama.

Najneobičniji odgovor stigao nam je iz Eko flora, koji vrši odvoz smeća u Donjoj Stubici, Gornjoj Stubici, Krapinskim Toplicama, Mihovljanu, Oroslavju, Pregradi, Stubičkim Toplicama, Svetom Križu Začretju i Velikom Trgovišću. Naime, istaknuli su samo kako je 1. studenog 2017. godine stupila na snagu Uredba o komunalnom otpadu koja donosi niz noviteta, među kojima je svakako najznačajniji novi obračun cijene javne usluge. - Nakon proteka roka prilagodbe, strukturu cijene javne usluge činiti će cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, cijena obvezne minimalne javne usluge i cijena ugovorne kazne.

Jedinice lokalne samouprave Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada određuju da li će se kao kriteriji količine otpada primjenjivati volumen spremnika i broj pražnjenja ili će to biti masa predanog otpada. Prema našim saznanjima većina jedinica lokalnih samouprava odlučila se upravo za kriterij volumen spremnika i broj pražnjenja spremnika - stoji u odgovoru Eko flora, jednako kao i formula za izračun cijena: C = JCV × BP × U, pri čemu je C – cijena javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada izražena u kunama, JCV – jedinična cijena za pražnjenje volumena spremnika miješanog komunalnog otpada izražena u kunama sukladno cjeniku, BP – broj pražnjenja spremnika miješanog komunalnog otpada u obračunskom razdoblju sukladno podacima u Evidenciji, pri čemu su davatelji usluga dužni osigurati dokaz o broju pražnjenja tijekom obračunskog razdoblja, U – udio korisnika usluge u korištenju spremnika. Upitali smo ih naknadno neka nam daju konkretne cijene, odnosno što će se mijenjati u cjenicima, međutim odgovorili su nam da se za cijene javne usluge obratitimo onim jedinicama lokalne samouprave koje su predmet našeg članka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Baranji. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između voz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program