Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo s kojim su problemima suočeni zagorski lovci

Održana redovna godišnja skupština lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije


Redovna godišnja skupština Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije, održanu je jučer u Lovačkom domu LD "Srnjak" u Zagorskim Selima", a vodio ju je njen predsjednik Ivan Harapin koji se osvrnuo na probleme koji opterećuju rad lovaca i njihovih udruga.

- Problemi koji nastaju uslijed naleta vozila na divljač na prometnicama ne smiju biti problem lovoovlaštenika jer prometnice nisu lovište. Divljač koja strada na taj način nije vlasništvo lovoovlaštenika te prema naputku Hrvatskog lovačkog saveza, nije dužan preuzimati stradalu divljač niti voditi evidenciju tako stradale divljači. To se pokazalo greškom. U većini slučajeva lovoovlaštenik snosi posljedice nastalog štetnog događaja. Takva je na žalost sudska praksa. Regresni zahtjevi od osiguravajućih kuća, tužbe advokata, prijetnje ovrhom imovine lovačkih društava, blokiranje računa, pa na kraju oduzimanje lovišta. sve su to naše udruge iskusile u proteklom razdoblju – objasnio je Harapin.

Lovačke udruge su ostale na margini događaja, dodaje Harapin, bez uvida u nastanak štete. -  Prema Policijskoj upravi krapinsko - zagorskoj pismeno će se poslati molba da se lovci uključuju u uviđaje koje rade prilikom naleta vozila na divljač – zaključio je Harapin. Drugi je problem, kaže, vezan za smanjivanje broja divljači u pojasu od 300 na 150 metara.  - Danas je sve veći  broj divljači koja zalazi u zone, a nama lovcima su ruke vezane jer ne možemo upotrebljavati vatreno oružje – rekao je Harapin.  U svom obraćanju župan Željko Kolar je naglasio da ovakvi problemi mogu utjecati na kvalitetu života i rada lovaca. – Krapinsko - zagorska županija  je upoznata s vašim problemima i mi nastojimo pomoći udrugama.

KZŽ ima 30 lovišta i jedno državno na Macelju, ukupne površine 123.639 ha. Od zakupnine prikupljeno je 305.980 kuna. Od toga je Županiji pripalo 60 % odnosno 315.980 kuna, državi ide 30, a Lovačkom savezu 10% - rekao  je župan i ublažio opću zabrinutost lovaca, koji se boje i napuštanja lovišta. Ističući dobru suradnju s lovcima, kao i dosada sva ta sredstva iz proračuna KZŽ  od 182.668 kuna spustiti ćemo u njihove proračune za namjenu: 4.500 kuna namijeniti nabavi lovačkih pasa, 100.000 kuna za nabavu dlakave i perutave divljači, 10.000 kuna za osiguranje lovišta te 8.000 kuna za nabavu drugih sredstava - zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook