Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koje nove akcije priprema zagorska policija

Policija upućuje apel vozačima, kao i pješacima


Tijekom proteklog vikenda u vremenskom periodu od 15.12.2017. godine do 18.12.2017. godine na prometnicama PU Krapinsko-zagorske evidentirano je 9 prometnih nesreća, 1 prometna nesreća sa poginulom osobom, 2 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama i 6 prometnih nesreća sa materijalnom štetom.

U navedenim prometnim nesrećama 1 sudionik je smrtno stradao (vozač OA) te su 6 sudionika lako ozlijeđena (2 vozača, 3 putnika i 1 pješak). Neprilagođena brzina, nepropisno kretanje kolnikom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (razmak između vozila) uz sekundarni utjecaj alkohola bili su glavni uzroci gore navedenih prometnih nesreća.

Kalendarski i klimatski je dio godine, kada su atmosferski uvjeti promjenljivi (od kiše, sunca, magle, mogućeg snijega, poledice do temperaturnih skokova) tako da je stanje kolnika nepredvidljivo, od suhog do vlažnog stanja, pa do zaleđenih dijelova. Gume (pneumatici) koje su slabije kvalitete ili pak starijeg datuma proizvodnje na asfaltu imaju smanjeni koeficijent prianjanja, na cestama ima sitnog kamena zaostalog od zimske službe te uslijed svega navedenog vrlo lako može doći do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom. Nadalje, zbog promjenjivih atmosferskih uvjeta vidljivost je često smanjena, čime se povećava rizik od nastanka prometnih nesreća, najčešća naleta na pješake i bicikliste ili sudara u zonama raskrižja. Isto tako, pri temperaturama oko nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, nadvožnjaci, ceste koje prolaze kroz šumsko područje i dr.) dolazi do pojave „ledene zasjede“, odnosno stvaranja poledice, zbog toga na tim mjestima treba povećati oprez i brzinu smanjiti i prilagoditi takvim otežanim uvjetima.

Uzimajući u obzir navedeno, u cilju stvaranja povoljnog stanja u cestovnom prometu, PU Krapinsko-zagorska će pojačati nadzor prometa u narednom periodu, posebice će usmjeriti nadzor na najteže prekršaje u prometu (neprilagođena i nepropisna brzina, alkoholiziranost vozača, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između vozila, i ostale prekršaje u prometu koje dovode do prometnih nesreća). Pojačani nadzor prometa biti će vidljiv kroz veći broj pozicija nadzora, kroz veći broj angažiranih policijskih službenika kao i korištenje sve raspoložive tehnike i uređaja. Isto tako, pojačati će se nadzor prometa sa civilnim vozilima u stacionarnom i mobilnom režimu rada.

- Stoga, apeliramo prema svim sudionicima u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cestama, da ne započinju upravljanje vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića i lijekove koji umanjuju psihofizičke sposobnosti vozača, da ne voze pod utjecajem opojnih droga, da koriste tehnički ispravna i registrirana vozila i da povećaju oprez u vožnji.

Isto tako, apeliramo na propisno kretanje pješaka, prije svega na njihovu vidljivost (odjeća sa reflektirajućim dijelovima, reflektirajući prsluci, svjetiljke itd.) te na njihov propisan i oprezan prelazak ceste - poručuju iz PU Krapinsko-zagorske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook