Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvorci, vile i zamkovi postaju zagorski brand

Međunarodni projekt «Dvorci, vile i zamkovi – primjerena namjena, vrednovanje i kreativno upravljanje»


Međunarodni projekt «Dvorci, vile i zamkovi – primjerena namjena, vrednovanje i kreativno upravljanje», započet u prosincu 2003. , u kojem je kao partner sudjelovala i Krapinsko-zagorska županija, završen je konferencijom u Veneciji.

Radom na projektu u našoj županiji izvršena je detaljna inventarizacija postojećeg stanja na 136 dvoraca, kurija, starih gradova te vrijednih gradskih zgrada. Uz evidenciju i opis stanja te fotodokumentaciju prikupljeni su podaci o vlasništvu i posjedništvu građevina, čime je stvorena jedinstvena dokumentacija koja omogućava nastavak aktivnosti.

Među njih svakako spada prezentacija putem novostvorene internetske stranice (www.dvorci.hr), potom inicijativa osnivanja «Centra za dvorce» na regionalnoj i nacionalnoj razini, koji će omogućiti cjeloviti i kontinuirani stručni pristup evidentiranju, zaštiti i revitalizaciji dvoraca, kao i održavanje stručnog skupa u dvorcu Oršić s tematikom «Dvorci i kurije» koji će se održati sljedeće godine.

Najvažnije aktivnosti koje će slijediti svakako spada izrada cjelovitog kataloga dvoraca i kurija Krapinsko-zagorske županije, kao prezentacije postojećeg stanja, odnosno upoznavanja potencijalnih novih vlasnika, korisnika ili ulagača u mogućnost obnove i korištenja građevina, te kao podloga za izradu turističkih planova i itinirera.

Budući da prepoznatljivost Krapinsko-zagorske županije uvelike ovisi o dvorcima i kurijama kao povijesnim datostima, znanstveno-edukativnim i turističkim destinacijama, svakako je potrebna daljnja aktivnost na poboljšanju stanja i iznalaženju mogućih namjena, koje će ih još više približiti javnosti i ujedno omogućiti još jači razvoj prostora u kojem se nalaze.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook