Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvoje Zagoraca plasiralo se na Svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju na duge staze

Planinsko trčanje na duge staze se razlikuje od discipline planinskog trčanja


U nedjelju 24.06. održati će se utrka 15. Svjetskog prvenstva u planinskom trčanju na duge staze u Poljskom Karpaczu, selu smještenom na jugozapadu Poljske blizu granice s Češkom. Selo je smješteno u gorju Karkonosze (Krkonoše) koje je ujedno i Nacionalni park Češke i Poljske. Najviši vrh gorja Snežka (1603 m) nalazi se u Češkoj i prirodna je granica između Poljske i Češke. To je turističko područje za planinare i skijaše i ujedno jeftinija alternativa Alpama.

Planinsko trčanje na duge staze se razlikuje od discipline planinskog trčanja. To je mlada atletska disciplina, vrlo popularna u Alpskim zemljama. Svjetska federacija za planinsko trčanje je 2004. prvi puta uvrstila ovu disciplinu u svoj program. Osnovni uvijeti discipline su da vrijeme muškog pobjednika ne smije biti manje od 1:45, ukupna visinska razlika mora biti minimalno 1600 metara, a ukupna dužina trase ne smije prelaziti 45 kilometara.

Ovogodišnja staza je dužine 36,2 kilometra s 2110 metara visinske razlike. Podloga je uglavnom kamenita što znači da je i tehnički zahtjevna. Staza je osmišljena tako da će natjecatelji imati priliku dva puta se uspeti na najviši vrh Snežka.

Kao kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu u planinskom trčanju na duge staze, 22.04. je  održana izborna 2. brdska utrka “Ivanec- Grebengrad“. Svojim nastupom su se kvalificirali i članovi novoosnovanog atletskog kluba AK Zabok - Jelena Brezak (osvojenim 3. mjestom) i Nikola Špoljar (osvojenim 4. mjestom), atletičari s nizom odličja s državnih natjecanja.

Nikola Špoljar je mlad i perspektivan atletičar koji je već nastupio na Svjetskom prvenstvu u planinskom trčanju na duge staze u švicarskom Zermattu te u kraćoj disciplini planinskog trčanja na Svjetskom prvenstvu koje se održalo 2013. u Poljskoj (Krynica Zdroy). Također iza sebe ima nastup na Europskom prvenstvu u planinskom trčanju koje se održalo 2017. na slovenskom Kamniku. Kroz godine natjecanja se uspješno profilirao kao planinski trkač.

Jeleni Brezak je to prvi nastup na Svjetskom prvenstvu u planinskom trčanju na duge staze. Njezina disciplina je trail trčanje, još mlađa disciplina, ali srodna planinskom trčanju na duge staze. Trail disciplina je u dužinama od 50 do 100 kilometara, tako da će za Jelenu utrka u Poljskoj biti „kratka i brza“. Do sada je nastupila na sva tri Svjetska prvenstva u toj disciplini koja su se održala u Nacionalnim parkovima Portugala (2016.), Italije(2017.) i Španjolske (2018).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook