Prethodni članak
Sljedeći članak

Država ustupila dio dvorca Stubički Golubovec Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Donja Stubica

U Krapini je, u privremenom Uredu predsjednice, održano potpisivanje ugovora o ustupanju korištenja dijela dvorca


Jučer je u privremenom Uredu predsjednice u Krapinsko-zagorskoj županiji održano potpisivanje ugovora o ustupanju korištenja dijela dvorca Stubički Golubovec Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Donja Stubica, koji u njemu pripremaju uspostavu znanstveno-edukativnog centra. Ugovor su u prisutnosti Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović potpisali ministar državne imovine Goran Marić, župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, dok je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ovom prilikom primio odluku o ustupanju zemljišta, važnog za uređenje šetnice uz Krapinčicu i izgradnju mosta koji spaja Ulicu dr. Franje Tuđmana i Ulicu Frana Galovića, u vlasništvo Grada Krapine.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović čestitala je potpisnicima ugovore te istaknula kako centri poput onog planiranog u dvorcu Stubički Golubovec pridonose razvoju svakog kraja te pozicioniranju hrvatskog gospodarstva, znanosti i inovacije. Ministar Goran Marić kazao je kako se Ministarstvo državne imovine suočilo s velikim problemom kada je riječ o odnosu prema državnoj imovini, koji traje već dugi niz godina.

- Koristim priliku da se ispričam zbog odnosa prema Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojoj je u posljednjih desetak godina riješeno najmanje predmeta od svih hrvatskih županija, međutim, uskoro neće biti nikakve diskriminacije u postupanju i vrlo brzo će se riješiti još 20-ak predmeta – rekao je ovom prilikom ministar Marić.

Župan Željko Kolar zahvalio je ministru Mariću na ustupanju dijela dvorca Stubički Golubovec.

- Vlada Republike Hrvatske vlasnik je polovice dvorca, dok drugu polovicu namjeravamo kupiti preko trgovačkog društva u stečaju na sljedećoj dražbi. Na taj način ćemo ispuniti uvjete da možemo završiti projektnu dokumentaciju, javiti se na natječaje, povući europska sredstva i privesti dvorac svrsi – pretvaranju u znanstveno – edukacijski centar u kojem bismo imali stalne postave koje bi pokrivale kemiju, biologiju, fiziku, matematiku, astronomiju, moderne tehnologije. Na taj bi način znanstvene institucije iz Republike Hrvatske mogle promovirati svoje nove projekte i zainteresirati gospodarstvenike za njih, da bi gospodarstvo ulagalo u znanost. To je nešto čega u Hrvatskoj nedostaje - istaknuo je župan Željko Kolar Kolar te se ponovno osvrnuo na pitanje upravljanja državnom imovinom.

- U roku od godinu dana možemo doći do toga da imamo popis imovine, da vidimo koja je imovina u strateškom interesu za Republiku Hrvatsku, a da se ostala imovina potom da na upravljanje velikim gradovima i županijama - mi ćemo puno lakše na toj razini doći do novih investitora i staviti imovinu u funkciju – zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Ministru državne imovine zahvalio je i Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, kao i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, koji je Predsjednicu zamolio za pomoć u nastojanju da ovaj projekt postane od nacionalnog interesa, budući da znanstvene centre poput ovog već imaju skoro sve zemlje Europske unije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook