Prethodni članak
Sljedeći članak

Država još nikome nije dala tajnu vojnu bazu za prisluškivanje u Zagorju

Ovih se dana navršilo 25 godina od oslobođenja vojnog objekta koji je potpuno devastiran, a nekad je služio za prisluškivanje, komunikaciju i ometanje, piše novi broj Zagorskog lista


Na vrhu Ivančice već desetljećima zjapi napušten i devastiran vojni kompleks, nekad sofisticirani prislušni centar bivše JNA za cijelu jugoistočnu Europu, a koju je za vrijeme Domovinskog rata koristila i VII. gardijska brigada Pume iz Varaždina, piše novi broj Zagorskog lista. Ovih se dana navršilo 25 godina od oslobođenja ovog vojnog objekta koji je potpuno devastiran, opljačkan i razoren, a nekad je služio za prisluškivanje, komunikaciju i praćenje i ometanje.

Objekt se nalazi na području Grada Zlatara, a u vlasništvu je države. Ivančani su svojevremeno imali ozbiljne planove za razvoj planinskog i zdravstvenog turizma na toj lokaciji s impresivnim projektom, a i Zagorci su se bili uključili u izradu Strategije razvoja turizma na Ivanščici. Čak su planirali i zajednički razvoj. No, od tada su prošle godine, a pomaka ni novih informacija niotkuda. Gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS) za Zagorski list je rekao kako je Grad Ivanec od samog početka pokazao veliki interes da objekt preuzme i stavi u funkciju, tim više, naglasio je, što su prve procjene  govorile da je u obnovu razmjerno očuvanog objekta potrebno uložiti tek oko 700.000 kuna, ali i zato što Ivanec ima kvalitetnu pristupnu cestu i plan za razvitak turizma na Ivančici. Po tom pitanju, kaže, nikad od MORH-a nije dobio nikakav odgovor, što je i nama potpuno nejasno. Da se nitko nije udostojao napisati dvije pristojne rečenice, bilo u negativnom ili pozitivnom  tonu.

Osim MORH-u pisali su kasnije i Središnjem  uredu za upravljanje državnom imovinom tražeći da im kompleks  prodaju, iznajme ili dadu u koncesiju.  Plan je bio urediti motelski ili sličan smještajni objekt ili učenički kampus.  Nekretnine su, inače, procijenjene na vrijednost nešto veću od 3 mil. kuna. - U KZŽ se stvaralo izvjesno neraspoloženje zbog našeg proaktivnog pristupa problemu što se objašnjavalo time da Ivanec nema pravo svojatati objekt koji se katastarski nalazi  na području Zlatara. Mi smo zato i ponudili partnersku suradnju KZŽ i Gradu Zlataru.  U srpnju 2014. održan je sastanak čelništva KZŽ i grada Zlatara, s kojeg je odaslano da parnerski krećemo u projekt privođenja svrsi bivšeg vojnog kompleksa i kandidiranju  za financiranje iz EU fondova - rekao je Batinić za Zagorski list te dodao da su  KZŽ i Grad Zlatar uputili DUUDI- ju zahtjev da im daruju objekt s pripadajućim zemljištem.  - Na tome je stalo i nije bilo novog sastanka - navodi Batinić.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je nakon posljednjeg sastanka čelništva Krapinsko - zagorske i Varaždinske županije te gradova Zlatar i Ivanec donijeta Odluka o donošenju ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Zlatara te da su ponovno uputili zahtjev prema Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom da se objekt dodijeli Gradu Zlataru i Krapinsko - zagorskoj županiji u namjeni koja je definirana prostornim planom. -Nakon toga je održan i sastanak u DUUDI-ju s ravnateljem Tomislavom Bobanom, no pozitivnog rezultata još uvijek nema - rekao je župan Kolar Zagorskom listu, dodavši kako će razgovore s DUUDI-jem i novim resornim ministrom nastaviti odmah po formiranju nove Vlade.

O samom objektu:

Glavni objekt prostire se na 600 kvadrata. U njemu je bilo petnaestak soba, kupaonice, blagovaonice, veliki tavan i sklonište koje ide duboko u zemlju, a prema pričanju mještana s belečkog područja to sklonište vodi sve do Lobora. Uz taj glavni objekt nalazi se još jedan u kojem su bila smještena vojna vozila, trafostanica i kotlovnica, prostori za treniranje vojnih pasa. Objekt se nalazi blizu planinarskog doma i bivšeg skijališta. Objekt je izgrađen u kasnim 1980-im godinama. Na početku Domovinskog rata, tijekom napada na vojarne JNA, hrvatske snage preuzele su kontrolu nad komunikacijskim centrom na Ivanščici, a u rujnu 1991. godine vojna posada od 57 ljudi predala se hrvatskim snagama i tako zaradila civilnu odjeću i karte do svojih domova. Vojni objekt Ivanščica tada je dodijeljen Pumama koje su ga koristila kao bazu za zimsku obuku da bi poslije rata bio proglašen neperspektivnim i napušten. Vrijedni komunikacijski uređaji su dijelom korišteni u Domovinskom ratu, a dijelom uništeni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook