Prethodni članak
Sljedeći članak

Država im zatvara vrata

Udruga Zabok hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u Društvenom domu Štruclj


Udruga Zabok hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u Društvenom domu Štrucljevo 12. Izvještajnu skupštinu. Predsjednik Franjo Ferenčak u izvješću o radu za proteklu godinu naglasio je kako je zabočka podružnica realizirala i više od planiranog.

U suradnji s krapinskom, posjetili su Vukovar, a organiziran je i izlet u Knin. Svake godine članovi obilaze posljednja počivališta poginulih i preminulih suboraca prigodom Dana državnosti i Dana svih svetih te kupuju božićne darove za djecu branitelja čemu se pridaje posebna pozornost. Ipak, konstatirao je kako je aktivna tek nekolicina članova te da bi se i drugi morali više angažirati na dobrobit cijele Udruge. Osim sredstava od članarine, zabočku podružnicu financijski najviše pomažu Općina Sv. Križ Začretje i Grad Zabok dok Krapinske Toplice i grad Klanjec, prema Ferenčakovim riječima, daju premalo.

Dobit će prostor

Uz sve poteškoće, 2007. godinu zabočka je Hvidra završila pozitivno, s približno tri tisuće kuna viška. Najvažnija točka plana rada za 2008. godinu je uređenje prostora veličine stotinu i pedeset kvadrata kojeg su dobili u Sv. Križu Začretju.

- Prostor u prizemlju zgrade branitelja trenutno je u vlasništvu državne agencije za raspolaganje imovinom, koja za njega nije zainteresirana. Čak ga nisu uspjeli prodati jer se nitko nije javio na natječaj kojeg su svojedobno raspisali. Prostor je Županija dobila uz minimalnu naknadu i odlučili smo ga ponuditi zabočkoj Hvidri koja nema adekvatan prostor za rad i druženje - rekao je predsjednik županijske Hvidre Milan Martinić.

Tamo bi se, prema njegovim riječima, također smjestio ured županijske Hvidre, a postoji inicijativa da članovima na raspolaganju jednom tjedno budu stručne osobe: pravnik, socijalni radnik i liječnik.

- Nemojte propustiti šansu koja vam je pružena, stavite glave skupa i uredite svoj prostor. Mi smo od Grada Zlatara dobili gradilište i idemo svoj dom podizati iznova. Na vašem mjestu ne bih razmišljao ni trenutka – rekao je bivši član zabočke, sada predsjednik zlatarske Hvidre Tomislav Bedeniković.

- Kao zajednica imamo obvezu prema svakom pojedincu koji preko Zakona o braniteljima ostvaruje svoja prava, da ta prava i realizira. Bit svega je da se i dalje nalazimo, međusobno komuniciramo i družimo se. U protivnom, naši se suborci zatvaraju u sebe, a u najgorem slučaju dižu ruku na sebe. Nismo ostvarili sva prava koja nam na temelju zakona pripadaju, a država nam polako zatvara vrata - upozorio je Martinić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook