Prethodni članak
Sljedeći članak

DREMPETIĆ: 'Osvojenih 20 tisuća kuna uložit ćemo u novi plastenik'

OPG Drempetić iz Donje Stubice drugi je najbolji OPG u hrvatskoj u natjecanju ''Zlata vrijedan''


Obiteljsko - poljoprivredno gospodarstvo Drempetić iz Donje Stubice osvojilo je drugo mjesto u konkurenciji OPG – ova na razini Hrvatske, koji su se natjecali u akciji ''Zlata vrijedan''. Izbor najboljeg OPG – a u Hrvatskoj organizirali su Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, a iz naše je županije nominiran upravo eko OPG iz Donje Stubice, koji se bavi ekološkim uzgojem jagoda te povrća.

Velika stvar

Izbor za najbolji OPG, odnosno proglašenje pobjednika održano je 31. kolovoza nedaleko Ivanić Grada, a Drempetići se, kaže Stjepan, koji se proizvodnjom jagoda i povrća bavi već 20 godina, ovako visokom plasmanu nisu nadali. Upitali smo ga jesu li žalosni što im je prvo mjesto izmaklo za stepenicu. - Ma kaj bi nam bilo žal! Još uvijek ne možemo dojti k sebi, da smo drugi, među 21 OPG – om, i to među OPG – ima koji su puno veći, imaju po 800 hektara zemlje, a mi ovak mali s 5 hektra osvojili smo tak visoko mjesto. To je za nas velika stvar, jer nismo računali na to uopće, veselilo bi nas i da smo samo među prvih deset – rekao nam je Drempetić. I nije samo za njih ovaj uspjeh velika stvar, nego i za izvrsnu promociju Gupčevoga kraja, ali i cijele Krapinsko - zagorske županije. - U razgovoru sa žirijem, odnosno ocjenjivačima, shvatili smo zapravo da je poanta upravo u tome da smo, kao jedan mali OPG, opstali u proizvodnji i radimo ovakve proizvode, dok su mnogi drugi, puno veći, propali - rekao je.

foto: Ministarstvo poljopvrivrede

Ponude sa svih strana

Skromno je dodao kako bi svi koji su sudjelovali u natjecanju, a i mnogi koji nisu, trebali zbog svoga truda osvojiti prvo mjesto. Jer, kaže Drempetić, baviti se poljoprivredom mukotrpan je posao koji iziskuje mnogo truda, rada i vremena. - Nije lako, pogotovo baviti se eko proizvodnjom, jer je samo s papriologijom strahovito puno posla. No, sve kaj god imamo napravili smo sami. Nemamo kredita niti dugovanja, a sve kaj zaradimo, ulažemo dalje, baš kao i ovih dobivenih 20 tisuća kuna koje ćemo uložiti u novi plastenik – pojasnio je, zahvalivši Krapinsko - zagorskoj županiji koja im je dosada pomogla oko kupnje plastenika, Savjetodavnoj službi KZŽ na potpori, osobito oko papirologije te Gradu Donja Stubica, koji je obećao pomoći pri izgradnji pristupnog puta prema zemljištu gdje je u planu novih 5 tisuća kvadrata plastenika. EOPG Drempetić u ponudi ima 17 proizvoda zimnice i džemova, koji su već sada itekako popularni ne samo po Hrvatskoj, nego i u svijetu, jer ponude za suradnjom imaju i od švicarske i austrijske firme, koje su posebno zainteresirane za otkup zimnice patišona, baby cikle i ekstra malih krastavaca, no, kaže Drempetić, ta će suradnja morati pričekati, jer da bi to ostvario, morat će povećati proizvodnju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook