Prethodni članak
Sljedeći članak

'Dozvoljen je rad poljoprivrednih trgovina i rad u šumama'

Trebaju se strogo pridržavati mjere zaštite od koronavirusa


Danas je održana presica Županijskog stožera KZŽ na kojoj su objavljene nove informacije o broju oboljelih te o mjerama odnosno naputcima Stožera.

- Na današnji dan imamo novoevidentiranih 5 osoba. Ukupni broj oboljelih je 60. Dvije osobe nisu s područja Krapinsko-zagorske županije, a 58 ih je s područja naše županije. 28 oboljelih je s područja grada Pregrade, 11 s područja Krapine, 8 iz Huma na Sutli, 4 iz Zaboka, 3 iz Oroslavja, 2 iz Donje Stubice, 1 iz Jesenja, 1 iz općine Radoboj, jedna osoba ima prebivalište u gradu Zagrebu, a jedna u Opatiji – istaknuo je načelnik Županijskog stožera Anđelko Ferek-Jambrek te još jednom molio ljude da se pridržavaju odluka i mjera samoizolacije.

– Ponovno je jedna osoba kršila samoizolaciju, od 13. do 30. ožujka tj. u zadnjih dva tjedna imali smo 108 dojava odnosno 24 prekršitelja samoizolacije. Jučer smo zabilježili 40 slučajeva osoba koje su zatečene, a nisu imali propusnice – objasnio je Ferek-Jambrek koji je rekao kako je dobivena uputa od Ministarstva poljoprivrede. – Bilo je pitanja da li poljoprivredne trgovine koje prodaju sadni i vrtni centri mogu raditi, naputak je da mogu raditi. Sve poljoprivredne trgovine koje se bave prodajom poljoprivrednog sadnog materijala te poljoprivredne mehanizacije mogu raditi uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa – rekao je Ferek-Jambrek.

Napomenuo je i kako se svaki dan u 10 sati održava konfrencija na daljinu s ostalim stožerima u Hrvatskoj kao i s Nacionalnim stožerom te da županijski stožeri imaju mogućnost postavljanja pitanja. – Jedno od pitanja je bilo smije li se raditi po šumama pa apeliramo načelnike stožera jedinica lokalne samouprave općina i gradova da izdaju propusnice u tim slučajevima jer je to dozvoljeno – naglasio je Ferek-Jambrek dodajući kako je riječ o privremenim propusnicima koje su jednokratne. – Poslali smo požurnicu da se probaju propusnice spojiti po mjesnim zajednicama da smanjimo pritisak,  no režim je ostao isti. Drugi prijedlog je bio da se pokušaju spojiti dvije susjedne općine, no zasad to nije odobreno, što poljoprivrednicima stvara probleme jer mnogo njih ima boravište u jednoj općini, a zemlju, odnosno u parcelu u drugoj - napomenuo je Ferek-Jambrek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook