Prethodni članak
Sljedeći članak

Radovi na krapinskim crkvama napreduju prema planu

Radovi na dvije krapinske crkve planirani u 2018. godini dio su ukupno planiranih radova na višegodišnjoj sveukupnoj obnovi kompleksa


Ministarstvo kulture u programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u ovoj je godini za crkvu sv. Marije Jeruzalemske na Trškom Vrhu odobrilo 400 tisuća kuna, putem poziva na predlaganje javnih potreba u kulturi. Radovi planirani u 2018. godini dio su ukupno planiranih radova na višegodišnjoj sveukupnoj obnovi kompleksa.

Zatvaranje pukotina na zidovima i svodovima

Provjerili smo kako radovi napreduju, odnosno što oni sve obuhvaćaju. Nakon dovršetka izvođenja drenaže oko crkve i početka stabilizacije pukotina u zoni potkrovlja izvedenoga u 2017. godini, radovi u ovoj godini obuhvatili su nastavak stabilizacije i zatvaranja pukotina na zidovima i svodovima u unutrašnjosti crkve u zoni pjevališta. Kako navodi mr. Janja Ferić Balenović iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, pukotine se zatvaraju materijalima koji svojom čvrstoćom i ostalim karakteristikama omogućuju potpunu kemijsku stabilnost uslijed vanjskih utjecaja i minimalnu moguću intervenciju u iznimno vrijedne slike kojima su prekrivene unutrašnje plohe zidova.

– Spomenuti radovi u skladu s ovogodišnjim osiguranim sredstvima su dovršeni, a izvođeni su uz stalni nadzor restauratora. Radovi su uključivali i pripremu za radove na zidnom osliku, koji će uslijediti u budućim fazama obnove. Nastavak sanacije zidane konstrukcije crkve uslijedit će u kontinuitetu kroz idućih nekoliko godina u skladu s ubuduće osiguranim sredstvima – kaže mr. Ferić Belanović. Svi radovi na crkvi izvode se uz suglasnost i prema dokumentaciji koju je odobrio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Krapini.

Uklonjena skela

Ove su godine sredstva Ministarstva kulture dodijeljena i Franjevačkom samostanu s crkvom sv. Katarine, u ukupnom iznosu od 150 tisuća kuna, također putem Poziva na predlaganje javnih potreba u kulturi. Tim su sredstvima dovršeni konzervatorsko – restauratorski radovi na glavnom portalu crkve. Nakon odsoljavanja kamene građe portala, provedenog prošle godine, obavljena je stabilizacija kamene građe portala od daljnjeg osipanja i ispiranja uslijed atmosferskih utjecaja, i to kemijskim sredstvima koja se u tu svrhu uobičajeno upotrebljavaju u konzervatorsko – restauratorskim postupcima.

– Nakon dovršenog učvršćivanja, obavljena su modeliranja odnosno rekonstrukcije nedostajućih i oštećenih dijelova profilacija portala, usklađivanje rekonstruiranih dijelova odnosno retuš rekonstrukcija i spojeva s izvornikom te retuš i fiksiranje postojećeg obojenja kamenog grba obitelji Keglević – navodi mr. Janje Ferić Balenović. Početkom rujna ove godine uklonjena je radna skela s glavnog pročelja crkve, a svi radovi izvođeni su u skladu s odobrenjem i uz nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini. Kako kaže mr. Ferić Belanović, dio sredstava osiguranih od strane ministarstva utrošit će se na konzervatorsko – restauratorske radove na fresci na svodu starog reflektorija, a planiran je i dovršetak radova na retušu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook