Prethodni članak
Sljedeći članak

Dostavljaju tople obroke, pospremaju, donose ogrjev, glačaju, a peru i rublje

Dom za odrasle osobe Lobor-grad u sklopu usluge Pomoć i njega u kući dostavlja obroke za 43 korisnika, a među njima je i Dragica Markuš (95) iz Markušbrijega

  • Dragica Markuš i Liljana Cvetko

    Dragica Markuš i Liljana Cvetko

Dragica Markuš (95) sama živi u trošnoj kućici u Markušbrijegu već 22 godine, otkad je ostala bez supruga. Zdravlje je već slabo služi, i svakodnevni dolazak djelatnika Doma za odrasle osobe Lobor-grad, koji joj u sklopu usluge Pomoći i njege u kući dostavljaju topli obrok, od neprocjenjivog joj je značenja. – Sama sam, tu i tam dođe susjeda, ali bez ovih iz Lobor-grada ništa ne bi bilo, vrijede mi da to nemrem opisati. Donesu mi ručak, pospominaju se, odu mi po lijek. Bez njih ne bi mogla. Imam 95 let, ali dobro pamtim, znam koliko mi oni pomažu, a i dragi Bog me drži – ispričala je Dragica, kada joj je došla u posjetu Ljiljana Cvetko, djelatnica Loborgrada, noseći topli obrok.

Sigurnost i prijateljske riječi

- Naši korisnici jedva čekaju posjetu, čak im toliko nije bitan ni taj obrok, koliko par prijateljskih riječi, mi smo im sigurnost i o nekim korisnicima znam možda više nego njihova familija koja ih rijetko posjećuje. Volim taj posao – kaže Ljiljana, jedna od dvoje djelatnika koji svakoga dana dostavljaju jelo, pripremljeno u Domu Loborgrad, za 43 korisnika. Kako kažu ravnateljica Doma Darinka Sviben i voditeljica programa Antonija Miholić, uslugu Pomoć i njega u kući Dom pruža od 2001. godine. – Do kraja 2017. pruženo je usluga za 398 osoba. Za 43 korisnika, a uglavnom se radi o samačkim i staračkim domaćinstvima, dostavljaju se obroci, za 6 se pruža usluga kućanskih poslova, za 1 obavljanje osobne higijene, a za 2 osobe usluga svakodnevne pomoći. Znači, pospremanje, donošenje ogrjeva, vode, glačanje, pranje, podizanje lijekova i sl.. Prošle je godine pruženo 13.125 usluga organizirane prehrane, a mjesečno imamo 1290 usluga dostave obroka. Korisnici tu uslugu mogu koristiti temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb ili ugovorom sklopljenim s našom ustanovom. Cijene određuje resorno ministarstvo, a plaćanje se regulira u Centru za socijalnu skrb, ovisno o imovinskom cenzusu – pojasnila je ravnateljica. Usluge se pružaju za korisnike s područja grada Zlatara i općina Lobor, Zlatar Bistrica, Konjščina, Mače, Mihovljan i Novi Golubovec.

Gladan nitko nije ostao

Proteklog tjedna snježni su zapusi otežali dostavu obroka, jer su neka naselja bila gotovo odsječena. No, gladan nitko nije ostao. – Samo jednog dana nismo uspjeli baš do svih korisnika, no zato smo se pripremili i dan prije dostavili suhe obroke iz predostrožnosti – rekla je Antonija Miholić, a ravnateljica dodaje: - Ne može se dogoditi da je netko od naših korisnika bolestan i zaboravljen. Ako se nešto desi, mi odmah kontaktiramo rodbinu ili Centar, a korisnici ove usluge kod nas imaju pravo na prioritetni smještaj ako im se nešto desi, jer su oni zapravo već naši korisnici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -prolazak izvanrednog prijevoza na autocesti A6 između čvora BOSILJEVO II i čvora KIKOVICA u smjeru Rijeke. Molimo korisnike za strpljenje -prometna nesreća na autocesti A1 na 349+500 km iz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program