Prethodni članak
Sljedeći članak

'Doslovce se može dogoditi da u Zagorju za dvije godine nemamo više vinograda'

U Krapini je održan sastanak predstavnika jedinica lokalne samouprave sa zamjenicima župana Anđelkom Ferekom – Jambrekom i Jasnom Petek


Danas je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan sastanak župana Željka Kolara s načelnicima i gradonačelnicima s područja Krapinsko – zagorske županije. Okupljene je kratko pozdravio župan Kolar, a sastanak su dalje vodili njegov zamjenik Anđelko – Ferek Jambrek i zamjenica Jasna Petek.

Jedna od glavnih tema razgovora bio je problem zlatne žutice. Kako je rečeno, zlatna je žutica 2016. godine krenula iz Hrašćine, a ove su godine detektirana nova žarišta, u Bedekovčini i Gornjoj Stubici. Pročelnik podružnice Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe u našoj županiji Darko Antonina rekao je kako će posljedice biti velike, ako se ne poduzmu još intenzivnije mjere vezane uz taj problem. Više je o samom problemu govorila viša stručna suradnica za zaštitu bilja Sanja Gregurić koja je istaknula da se pomoću žutih ljepljivih traka prati gdje se cvrčak pojavljuje. – Najveći problem su nam mala gospodarstva koja nisu upisana u upisnik, a mi u te vinograde ne možemo ulaziti. Izdali smo i edukativne letke, a edukacije provodimo konstantno. Dakle, glavni razlozi širenja bolesti su vinogradi vinograda hobista koji nisu upisani u Upisnik, zatim zapušteni vinogradi te činjenica da je puno vinograda zasađeno hibridima koji se slabo tretiraju – rekla je Gregurić.

Sanja Gregurić


Slavko Merkaš, voditelj Strukovne grupe proizvodnje i prerade grožđa i vina naglasio je nužnost da se u detekciju zaraze uključe i udruge vinara, pa čak i lovačke udruge koje su često na terenu. – Moramo napraviti jednu veliku inventuru da vidimo koliko uopće vinogradara hobista, koliko imamo zapuštenih vinograda i sl. Ovo se neće dobro završiti ako ne poduzmemo mjere – rekao Merkaš. A da je riječ o velikom problemu dodao je i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. – Ovo je ozbiljna bolest i doslovce se može dogoditi da u Zagorju za dvije godine nemamo više vinograda – istaknuo je Ferek – Jambrek. U raspravu su se uključili i predstavnici jedinica lokalne samouprave pa je tako gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek rekla kako su veliki problem kod zapuštenih vinograda i zemljišta neriješeni imovinsko pravni odnosi s kojima se ponekad jednostavno nemoguće boriti. Složio se i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša. – Priča na terenu je složena. Ja srećom nemam problem sa zapuštenim zemljištima, no svjestan sam da problem drugdje postoji. Recimo, ima mnogo nasljednika. Jedan živi u Zanzibaru, drugi u Chicagu, treći u Sloveniji… kome naplatiti kaznu i reći da očisti? – zapitao se Jutriša. Zaključeno je kako će se provoditi daljnje mjere, što kroz edukaciju, što kroz djelovanje na terenu.


Još jedna od temi rasprave bila je upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Naime, gradovi i općine morali su donijeti odluke o upravljanju poljoprivrednim zemljištem na svom području. Sanja MIhovilić, pročelnica za gospodarstvo, naglasila je kako su samo dvije jedinice lokalne samouprave donijele odluku, a to su Zlatar i Bedekovčina. Pet ih je donijelo odluku, ali izvan zakonskog roka, a to su Pregrada, Veliko Trgovišće, Marija Bistrica, Sv. Križ Začretje i Krapinske Toplice, a mnogi su iskazali namjeru. – Mi ćemo pomoći svima koji su prikupili nešto dokumentacije da riješe to jer ako se odluka ne donese, nitko neće moći upravljati poljoprivrednim zemljištima koja su bila ili jesu državna – rekla je Mihovilić.


Raspravljalo se i o poduzetničkim zonama. Naime, sukladno novom Zakonu, samo one poduzetničke one koje su upisane u registar, mogu se prijavljivati na natječaje i ostvarivati potpore. – Mi imamo samo sedam registriranih zona – Sv. Križ Začretje, Pregradu, Hum na Sutli, dvije u Stubičkim Toplicama, Veliko Trgovišće i Mariju Bistricu. To je osnova za korištenje potpora pa se nadamo i pozivamo jedinice lokalne samouprave da prionu tome – rekla je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, Martina Jantol Županić. Ujedno je predstavila djelatnosti samog centra te napomenula kako će on biti na pomoć svim obrtnicima, gospodarstvenicima i poduzetnicima na području naše Županije.
Na sastanku se pričalo i o osnivanju lokalnih savjeta mladih. O toj je temi govorio Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih KZŽ. Isto tako, teme sastanka bile su i problematika vezana uz Gradove i općine prijatelje djece kao i o potpora obilježavanju 28. obljetnice Prvih hrvatskih redarstvenika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook